ПОЈЕДИНЕ НВО ТРОШЕ ПАРЕ ЗА ИСПИРАЊЕ МОЗГА: У Будви ЦГО организовао школу о ратним 90 – тим, наравно за све криви Срби!

0

ПОЈЕДИНЕ НВО ТРОШЕ ПАРЕ ЗА ИСПИРАЊЕ МОЗГА: У Будви ЦГО организовао школу о ратним 90 – тим, наравно за све криви Срби!

Прочитајте још:  Ервин да пази шта обилази, ти исти су масакрирали Србе у Лори!
Фундаментално је важно да се проучавају и критички преиспитују ратне 90-те, јер ако се ова друштва не подвргну критичком пропитивању и изучавању 90-их, ако се млади не упознају са свим страхотама тог периода, постоји реална опасност да нам се неке лоше ствари понове, један је од закључака са прве регионалне школе Деведесете у Југославији – нови извори и методологије, одржане од 4. до 8. октобра у Будви, саопштено је из Центра за грађанско образовање.

-Током трајања Школе, учесници/е из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Црне Горе имали су прилику да уче о различитим приступима проучавању 90-их, али и примјени савремених метода за боље разумијевање овог времена. Са њима су радили историчари Миливој Бешлин, виши научни сарадник Института за филозофију и друштвену теорију Универзитета у Београду, Аднан Прекић, професор Филозофског факултета Универзитета Црне Горе, Дубравка Стојановић, професорка Филозофског факултета Универзитета у Београду, Филип Кузман, руководилац Историјског музеја Црне Горе, Ана Радаковић, истраживачица Музеја 90-их, као и Сања Радовић, казали су из ЦГО.

Прочитајте још:  Представништво Немачке у Приштини: "Косово" мора да предузме "конкретне кораке" ако хоће у СЕ
Како су додали, дио предавачко-радионачарског тима били су и редитељ Андро Мартиновић, директор Културног центра Град / Иницијатива Музеј 90-их Дејан Убовић, затим Милош Вукановић, предсједник Удружења професора историје ХИПМОНТ, Вукан Ражнатовић, руководилац Музеја краља Николе на Цетињу, Маја Мариновић и Дамир Суљевић из ЦГО-а.

У оквиру интензивног и интерактивног програма, обрађене су различите теме, попут утицаја идеологије национализма на рат и распад Југославије, позиционирања усмене историје у разумијевању 90их, затим значај архиве Хашког трибунала, али и споменичке културе, а дат је и осврт на црногорске друштвено-политичке прилике 90-их, као и на данашњи поглед младих на 90-те, наводи се у саопштењу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Шведска ће својим ђацима објаснити ратни наратив НАТО, а домаће НВО које се финансирају од Шведске не могу ни родољубиве стихове!
Како су истакли из ЦГО, то су пратиле и пројекције филмова и дискусија о њима, представљена је изложба “Лавиринт 90-их”, а учесници су имали прилику подијелити и своје приче кроз поставку личних предмета из тог периода.

У оквиру програма биле су и студијске посјете Херцег Новом и Морињу, као мјестима злочина и сјећања, уз предавања о процесу суочавања са прошлошћу и процесуирању ратних злочина у Црној Гори.

Српска24.ме

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *