САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПОВОДОМ ЗАСЕДАЊА СЕКРЕТАРИЈАТА БЕРНСКЕ КОНВЕНЦИЈЕ У СТРАЗБУРУ ПО ЖАЛБИ „ЗАШТИТИМО ЈАДАР И РАЂЕВИНУ“ ПРОТИВ ВЛАДЕ СРБИЈЕ

0
еколози, јадар, владе

Од 10. до 12. септембра одржано је заседање Секретаријата Бернске конвенције при Савету Европе у Стразбуру. На дневном реду био је и случај против Владе Републике Србије због пројекта „Јадар“ по жалби коју је поднело Удружење „Заштитимо Јадар и Рађевину“ са још два удружења 2021. године.

11. октобра Секретаријат је послао одлуку донету по заседању Владе Србије и подносиоцима жалбе, одакле преносимо најважније делове.

Секретаријат је констатовао да потенцијално угрожено подручје представља станиште неколико заштићених врста међу којима се налази већина популације мале чигре (Sternula albifrons) која се налази у Анексу II Бернске конвенције, као и бројних ретких и ендемичних биљних врста укључујући велики дубачац (Teucrium scorodonia) чија једина позната колонија расте у Рађевини, на простору планираном за јаловиште. Наведене врсте би биле веома угрожене у случају изградње рудника док би многе друге врсте биле веома погођене у случају акцидената на руднику и јаловишту што би довело до погоршања квалитета воде и земљишта, посебно реке Јадар.

Изражавајући снажну забринутост у вези са потенцијалним ризицима које су навели подносиоци жалбе, Секретаријат је затражио додатне информације о развоју и садржају Интегрисаног националног енергетског и климатског плана (ИНЕКП) и садржају Студије процене утицаја на животну средину у вези са пројектом, као и студије које су до сада доступне, посебно у погледу процене прекограничног утицаја рудника и планираног јаловишта. Од Владе Србије Секретаријат је затражио и Стратешку процену утицаја на животну средину просторног плана, процењени ризик од изливања, план за ванредне ситуације са предвиђеним мерама превенције и ублажавања, такође имајући у виду потенцијални прекогранични утицај вађења и прераде литијумове руде.

Прочитајте још:  Позив емиру Катара да дође у Србију

Секретаријат је изразио забринутост због недостатка ангажовања јавности у процесу доношења одлука и јаких друштвених тензија око пројекта. Напомиње да је, наводно, било нерешених случајева корупције и кривичних пријава против компаније и њихових сарадника. Штавише, на активисте за заштиту животне средине вршен је притисак и ућуткавање, што доводи до блаћења кампања активиста и стратешких тужби против учешћа јавности (SLAPP) против еколошких активиста. По том питању, Секретаријат је приметио да је Парламентарна скупштина Савета Европе у јануару 2024. усвојила Резолуцију 2531 (2024) и Препоруку 2267 (2024) о „Сузбијање SLAP тужби: императив за демократско друштво“, од којих је потоња препоручила да Комитет министара Савета Европе „усваја смелу препоруку о супротстављању употреби SLAP тужби на основу предлога CSMSI (Управни одбор за медије и информационо друштво)“; и „охрабрује и прати брзу и ефикасну примену смерница наведених у препоруци од стране држава чланица, укључујући широк спектар заштитних механизама и правних лекова у њима“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Секретаријат је позвао да се у складу са демократским принципима учешћа јавности, а пре доделе било каквих уговора, патената или лиценци, размотре све последице и потраже све веродостојне опције засноване на чињеницама за очување заштићених врста и стаништва, замљишта и водних ресурса уз постизање сагласности међу свим заинтересованим странама.

Имајући у виду ситуацију која се брзо развија, осетљивост због великих друштвених, политичких, финансијских и еколошких утицаја, Секретаријат је одлучио да на овај случај скрене пажњу Управног одбора (Савета Европе). С тим у вези, обе стране, Влада Републике Србије и жалиоци, позвани су на састанак Сталног комитета Савета Европе у Стразбуру који ће се одржати од 2. до 6. децембра.

Прочитајте још:  БИРН: ЕПС крајем 2019. за 227.000 евра купио програм за енкрипцију са највећим степеном заштите за 20 мобилних телефона

Секретаријат је одлучио да жалба остаје у приправности. Видимо се у Стразбуру!

Удружење „Заштитимо Јадар и Рађевину“
Крупањ/Лозница 12.10.2024.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *