СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ САВЈЕТ ЦРНЕ ГОРЕ О ПОПИСУ: Компромис на штету српског народа!

0

СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ САВЈЕТ ЦРНЕ ГОРЕ О ПОПИСУ: Компромис на штету српског народа!

-У коментару резултата пописа становништва, домаћинстава и станова из 2023. године у Црној Гори, а који се односе на број и структуру становништва према националној односно етничкој припадности, вјери, матерњем језику и језику којим се уобичајено говори на нивоу Црне Горе Српски национални савјет констатује следеће.Без обзира на то што су резултати пописа показали да су Срби по наведеним категоријама релативно већина, очигледно је да за српски народ у разним врстама изјашњавања већ дуги низ година нема демократије, правде и истине. Изјашњавање на попису становништва, домаћинстава и станова из 2023. године очигледно је прилагођено одговарајућем тренутку како ни једна национална зајденица у Црној Гори не би осјећала незадовољство саопштеним резултатима.И најпростија анализа pописа указује на низ резултатских нелогичности гдје се проценат Срба повећао за преко 4% а опао проценат говорника српског језика. 

Читав, готово једногодишњи, процес обрађивања резултата пописа даје нам за право да размишљамо да се у овом процесу, као и на многим претходним, тежило постизању компромиса на очигледну штету српског народа.

Прочитајте још:  Рама нестрпљив због македонског незадовољства: Идемо сами у ЕУ!
Као и претходних деценија, српском народу у Црној Гори предстоји грчевита борба за очување националног, културног, језичког и вјерског идентитета која најприје мора резултирати увођењем српског језика као службеног у свим државним институцијама у Црној Гори и афирмацијом Уставом гарантоване равноправности ћириличног писма, закључује се у саопштењу Савјета које потписује предсједник др Момчило Вуксановић.

Српска24.ме

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *