У Средњој школи унутрашњих послова у Сремској Каменици професори трпе понижавања и мобинг директорке: Шесторо добило отказ пред почетак наставе

1
школи

Foto: MUP

У Средњој школи унутрашњих послова „Јаков Ненадовић“ у Сремској Каменици где се школују будуће полицајке и полицајци, пет професорица и једна педагошкиња остали су без посла и то десет дана пред почетак нове школске године.

Како каже Ведрана Бјелајац, некадашњи стручни сарадник педагог у овој школи, в.д. директорка Весна Ђуровић је као разлог зашто им неће бити продужен уговор који је трајао на одређено годину дана навела, „да не слушају“ и да „калјају углед Министарства унутрашњих послова“.

Са друге стране, колектив запослених у СШУП писао је МУП-у, захтевајући реакцију јер трпе мобинг и понижавање од стране директорке.

Како истиче Бјелајац, у току прошле школске године већ је десет запослених, од чега је девет жена, било приморано да напусте посао у СШУП, због притисака директорке.

– Нормално смо радили, нико није очекивао да му уговор неће бити продужен, нити је причано било шта на ту тему, поготово јер је ускоро почињала нова школска година. Директорка је после једног састанка замолила нас шесторо да останемо и саопштила нам ту своју одлуку. Није нам јасно како смо то укаљали углед МУП-а. Писали смо Привременом школском одбору, али су нам одговорили да они нису надлежни и да је статус запослених у надлежности директора – рекла је Бјелајац којој је уговор о раду престао 31. августа. Како истиче, проблеми у школи су бројни.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Развојни план школе, додаје, не садржи основне елементе стратешког планирања, док директорка нове колеге запошљава по неким „приватним препорукама“, а не стручним компетенцијама и листама приоритета које доноси Министарство просвете.

Прочитајте још:  Опет дижу параноју: Нови сој коронавируса има много мутација, благи пораст броја новозаражених

– Свих пет отпуштених професорица су биле одељенске старешине, чији су ученици освајали награде и доносили запажене резултате. Обратили су се и МУП-у и Кабинету просвете, али одговор и даље чекају. Сви који су добили отказ су имали лиценце и људи су са дугогодишњим искуством у просвети, а међу њима је чак и једна докторка наука – наставила је Бјелајац.

Од шесторо отпуштених жена, две су самохране мајке, док је једна професорка прошле године остварила најбоље резултате од читавог колектива у школи.

Проблем је био како објашњава и што су у току прошле године, два секретара дала отказ, јер нису могли да трпе понашање директорке.

Тако СШУП није имала секретара, од априла па до краја августа, али ни именовано лице којем запослени могу да се обрате и пријаве мобинг и злостављање на раду.

Професори су писали МУП-у тражећи заштиту и најављују тужбу. Колектив СШУП је навео 25 неправилности које је директорка направила током прошле године. Између осталог, професори тврде да их директорка присиљава да раде послове за које нису добили одговарајуће решење, као и да остају дуже на послу.

Тврде да их директорка омаловажава на састанцима и пред ученицима, те да их присиљава да дежурају испред тоалета које користе ученици. Запослени који су користили боловање морали су да одрађују часове, иако су имали замену.

Запослени који немају пун фонд часова такође су се жалили, јер их директорка позива да долазе на посао кад год она каже, без обзира на радно време.

Проблематично је и што младе колеге без лиценце остављају да самостално подучавају ученике без присуства ментора.

Прочитајте још:  Њујорк уводи обавезну вакцинацију за запослене у приватним компанијама

Због свега овога, запослени најављују судски процес ако изостане реакција надлежних.

Danas

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “У Средњој школи унутрашњих послова у Сремској Каменици професори трпе понижавања и мобинг директорке: Шесторо добило отказ пред почетак наставе

  1. Доказано је да је та школа као и све средње војне школе ПРОМАШАЈ КЕР КАДА СУ ДЕЦИ НАЈПОТРЕБНИЈИ ПОРОДИЦА И КУЋА СТРАНАЦ ГА ВАСПИТАВА И ОНДА ТА ДЕЦА КАД ЗАВРШЕ А НЕ ЗНА СЕ ШТА УЧЕ И ШТА ЗАВРШАВАЈУ ЈЕР САМ ПАР ЉУДИ ОДЛУЧУЈЕ О СВЕМУ ОНА СХВАТАМОЂДА СМО ИЗГУБИЛИ ДОСТА СРБСКЕ ДЕЦЕ КОЈУ ИДЕОЛОШКИ ОБУЧАВАЈУМГЕНОЦИДНЕ НАЦИСТИЧКЕ УБИЦЕ СРБСКЕ ДЕЦЕ И СРБА ПРЕКО СВОЈИХ ПЛАЋЕНИКА А ДОМАЋИХ ИЗДАЈНИКА.
    УПАМТИТЕ ДОБРО ДА ЋЕ ВРЛО БРЗО ДОЋИ ДО ИСТИНЕ СВИ ОНИ КОЈИ СУ ПОТРЧАЛИ ДА ДЕЦУ ОТЕРАЈУ ОД СВОЈИХ КУЋА А ТО ЋЕ ИМ СЕ ОБИТИ О ГЛАВУ.
    НИЈЕДАН НОРМАЛАН ЧОВЕК НЕМОЖЕ И НЕЋЕ СИЛОМ НАМЕТНУТУ ДИКТАТУРУ НЕКОГ ПОЛИТИЧАРА МА КО ОН БИО А САМ ВИДИ ДА СЕ УСТАВ СРБИКЕ НЕ ПОШТУЈЕ А ТАКВ ТРЕБА ДА СЕ ЗАПОСЛИ У ПОЛИЦИЈУ ИЛИ ВОЈСКУ И ДА ОПОДРЖАВА РЕЖИМ КОЈИ ОЧИГЛЕДНО УНИШТАВА СРБЕ И СРБИЈУ. ЗАТО НЕЋЕ МЛАДИ КОЈИ РАЗМИШЉАЈУ СВОЈОМ ГЛАВОМ У ТУ ЊИХОВУ ЈАЗБИНУ ПОЛИЦИЈУ И ВОЈСКУ КАКО КЕ НАПИСАО КОВАЧЕВ КОЈЕ СУ ПРЕТВОРЕНЕ У ПРИВАТНИ СЕРВИС ОВЕ ВЛАСТИ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *