Анкета: Да ли бисте подржали отварање рудника литијума у вашем окружењу?

0

Анкета: Да ли бисте подржали отварање рудника литијума у вашем окружењу?

Република Српска је земља високих планина, долина, кристално чистих ријека и старих шума. За многе туристе представља природни рај и могућност уживања у сваком тренутку проведеном у невјероватној природи. Република Српска располаже још неким природним драгуљима као што су рудна богатства. Ту није само литијум, о ком се у посљедње вријеме доста прича, већ и други вриједни материјали који недостају Европи и Америци, а који су пронађени код нас. Европа, на примјер, увози комплетне количине магнезијума, а само на једном локалитету у Републици Српској постоји 95 тона руда магнезијума.

Прочитајте још:  Србија се опрашта од Русије
Данас је очигледно да је литијум једна од највриједнијих руда која је потребна човјечанству. Све је заступљенија употреба електричних аутомобила у свијету, па и код нас. Зато се трага за рјешењем која ће довести до масовније производње електричних батерија. А литијум је једна од основних материјала за израду таквих батерија.

Народ Семберије и Мајевице са друге стране диже свој глас, те се противи отварању рудника који би како кажу довео до пустоши. Они желе своју дјецу одгајати у родном крају, а отварање рудника би представљало демографску катастрофу. Погубне су посљедице по животну средину, како флору, тако и фауну, те здравље и животе људи које доноси отварање рудника и експлоатација литијума.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да се руда литијума неће извозити из Српске, него су за било какав разговор о овој теми главни услов фабрике за прераду. Он је такође истакао да би све морало бити урађено по еколошким стандардима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Док једни сматрају да је ово питање погубно по опстанак народа, други га сматрају веома важном јер може довести до економског напретка.

Прочитајте још:  Ескобар нам поставља нове задатке
За рудник литијума у Лопарама, могли бисмо рећи „далеко од очију, далеко од срца“. Питамо се ипак да ли су Лопаре толико далеко од нашег града и регије? Какав би био наш став да се ради о отварању таквог рудника и експлоатацији самог литијума у нашем блиском окружењу?

Анкету и резултате можете погледати ОВДЕ.

Катера Њуз

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *