Хоће ли Подгорица свој кредибилитет морати да доказује на фронту у Украјини?

0

Хоће ли Подгорица свој кредибилитет морати да доказује на фронту у Украјини?

Прочитајте још:  УНИШТЕН УКРАЈИНСКИ СУ-27 КОД ХАРКОВА: Конашенков објавио најновији билан руске ПВО, оборено и 15 дронова
Украјински лидер Владимир Зеленски је на јучерашњем заједничком брифингу са генералним секретаром НАТО Марком Рутеом позвао земље Алијансе да пошаљу војнике како би се попуниле украјинске јединице, преносе украјински медији.

“Наша порука свим земљама: спремајте бригаде, оне могу да буду резерва и могу да замене наше момке који су исцрпљени, могу да их замене на фронту” – рекао је он.

Овај позив украјинског лидера се свакако односи и на Црну Гору којој је један од најважнијих спољнополитичких циљева одржавање кредибилног чланства у НАТО пакту. А како сукоб у Украјини улази у критичну фазу која не иде у корист западној војној алијанси, а Зеленски Бриселу испоставља све захтевније рачуне, у наредном периоду се може очекивати да ће Подгорица свој кредибилитет морати да доказује на неки други активнији начин, а не као досада – излизаним флоскулама и сувопарним саопштењима подршке Кијеву.

Прочитајте још:  Проклетство офшор компанија и необичност санкционог рата
Притиснут уза ћошак Зеленски је јуче по први пут отворено позвао НАТО да се и формално укључи у сукоб са Русијом тако што ће земље чланице послати своје војнике на фронт. За сада из НАТО-а нема одговора на овај максималистички захтев украјинског лидера. На вапај Зеленског није одговорио ни министар одбране Црне Горе који ових дана борави у Бриселу и са осталим колегама разматра нове могућности помоћи Украјини.
Краповић је казао да је Самит НАТО-а још једном демонстрирао чврсту посвећеност Алијансе наставку пружања подршке Украјини у борби за очување територијалне целовитости, У саопштењу Министартсва одбране се не наводи како ће се Подгорица однети према експлицитном захтеву украјинског лидера.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Краповић је изразио уверење да ће савезнице и у предстојећем периоду наставити да пружају, као политичку, тако и неопходну конкретну помоћ Украјини. Краповић је нагласио да је Црна Гора до сада упутила значајна средства Украјини, имајући у виду да је стабилност Украјине од важности за свеукупну евроатлантску безбедност”, стоји у саопштењу Министарства одбране.

Додаје је се да је Краповић казао да ће Црна Гора наставити да доприноси јачању позиције Алијансе на источном крилу кроз ангажман припадника Војске Црне Горе у оквиру борбених група у Летонији и Бугарској.

Прочитајте још:  "Њујорк тајмс": Бесни пољопривредници угрожавају јединство Европе око Украјине
А да ли ће се црногорски војници преместити из Летоније и Бугарске на украјинско тле, одлучиће НАТО команда, пише Борба. За сада нема индиција да ће се Северноатлантски пакт одлучити на тај корак.

ИН4С

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *