Сутра Срђевдан.

Српска православна црква /СПЦ/ обележиће сутра празник Срђевдан, посвећен Светим мученицима Сергију и Вакху.

Прочитајте још:  Синод СПЦ тражи да се за Васкрс прекине полицијски час у време литургије
Сергије и Вакх били су римски достојанственици на двору цара Максимилијана, а због припадности хришћанској вери и одбијања да се поклоне римским боговима посечени су у Сирији, где је њихов култ успостављен и одакле се раширио по Истоку.

Свети Сергије нарочито је био поштован у граду Росафу, где је погубљен. Тај град је једно време носио име Сергиополис и у шестом веку био велико ходочасничко место цијелог Истока.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  УДАР НА СРПСКЕ СВЕТИЊЕ НА КиМ: Богородица Хвостанска ограђена, на албанском језику пише - базилика
Под царем Јустинијаном /527-565/ култ Светих Сергија и Вакха раширио се на Запад, нарочито на простору између Драча и данашњег Дубровника, где је, према сачуваним подацима, постојало више од 15 цркава посвећених овим свецима.

Одатле се слављење Срђевдана ширило у унутрашњост, тако да је ова слава у средњовековној Зети била једна од значајнијих. О томе сведочи и црква Светих Сергија и Вакха на Бојани, која је била место где су сахрањивани владари династије Војислављевић у 11. и 12. веку.

Прочитајте још:  Усековање Јована Крститеља, данас верници не једу црвену храну
Након обнове крајем 13. века, од српске краљице Јелене Анжујске и њених синова Драгутина и Милутина, та црква је могла да прими 3.000 верника.

Према предању, приликом преношења моштију Светог Саве из Трнова, у Милешеву су пренесене и мошти Светих Сергија и Вакха, где је од раније постојао култ ових светитеља, о чему сведоче и њихове фреске из најранијег периода фрескописа у Милешеви.

Прочитајте још:  Бошњачко национално веће поново покреће иницијативу за „редакцију на босанском језику на РТС-у“
Као занатлијску славу, Срђевдан славе обућари и опанчари, а српски народ сматра да је тај дан граница између јесени и зиме.

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *