Гајић: Место нотара у Београду кошта 100.000 евра, корупција потопила Србију

0
гајић
Председник Народне странке Владимир Гајић изјавио је данас у Чачку да је корупција у Србији постала културни модел и попримила је ендемске размере, а да је веома изражена и у добијању дозволе за нотаре и јавне извршитеље и у њиховом деловању.
„Бити извршитељ и нотар данас у Србији, то је као да сте у дворишту пронашли нафту, а власт одређује ко ће добити дозволу за те делатности и ту је корупција огромна. Место нотара у Београду коштало је 100.000 евра. Бити председник коморе јавних извршитеља или нотара много је боље него бити министар“, рекао је Гајић на трибини коју је организовао Градски одбор Народне странке Чачак.
Гајић је истакао да Србија од увођења вишестраначја 1990. године није имала поштену власти и да је „у Србији то изгледа немогуће“.
„Корупција је толико поплавила Србију да када би се сутра променила власт и да дођу апсолутно поштени људи, било би потребно најмање 20 година да дођемо до зелене гране“, рекао је Гајић.
Гајић је навео да се мора успоставити строжа судска контрола поступања извршитеља.
„Стан или кућа у којем живите не сме бити предмет извршења и то важи у свим државама са развијеним модерним правним поретком. Морају се увести привилегије дужника како би се грађанима пружила прилика да изађу из дугова“, рекао је Гајић.
Гајић је додао да је Београд на води „велика перионица новца“ и да су странци купили велики број станова у том насељу.
„Људе који перу новац куповином станова у Београду на води не занима колика је цена стана и они плаћају и по 10.000 евра за квадратни метар. То је довело до повећања цена за куповину и изнајмљивање у целом Београду и зато људи који шаљу децу на студирање у Београду сада морају да издвоје 700 евра за изнајмљивање стана који је који коштао 200 евра. То је директна последица корупције“, рекао је Гајић.
Потпредседник Народне странке, адвокат Јовица Тодоровић рекао је да су извршитељи ефикасни само када је извршење једноставно и као пример навео пензионера који дугује 1.000 динара за струју, али да је поступак извршења неефикасан када је реч о „богатим људима који имовину воде на име жене, свастике…“.
„Систем је показао неотпорност на корупцију и систем не препознаје сиромашне грађане и не предвиђа корективне елементе у извршењу. Многи људи не могу да измире елементарне обавезе, а не постоји начин да се они заштите. Ако немаштина потраје, грађанима дуг нарасте и онда остану без стана“, рекао је Тодоровић.
Тодоровић је навео да су неопходне законске измене које ће систем засновати на судској контроли, принципима социјалне правде и хуманости и елиминацији корупције.
Председник Градског одбора Народне странке Чачак Александар Радојевић рекао је да су извршитељи и нотари „под потпуном партијском контролом и да извршитељ и нотар може да постане само онај кога изабере власт.
„Узимају огроман новац, а екстремно су неосетљиви на муке народа и дужника. Чини ми се да је близу буна против дахија“, рекао је Радојевић.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *