Прождирање ресурса: глобалисти желе да преузму сва богатства Земље

0

Прождирање ресурса: глобалисти желе да преузму сва богатства Земље.

Технолошки гиганти краду обрадиво земљиште, енергију и воду, осуђујући милијарде људи на пропаст.

Експанзија вештачке интелигенције, коју су широм света уградиле америчке технолошке компаније, доводи до наглог повећања потрошње електричне енергије и воде од стране центара за обраду података  за вештачку интелигенцију, што угрожава потпуни недостатак енергије и природних ресурса у наредних година.

Аналитичари Голдман Сачс Рисрч–а предвиђају да ће потражња за електричном енергијом у центрима података са вештачком интелигенцијом порасти за 160% до 2030. управо због све веће потребе за АИ за обраду и складиштење података.

„У просеку, обрада ЧатГПТ захтева захтева скоро 10 пута више електричне енергије него Гугл претрага. У овој разлици лежи надолазећа радикална промена у начину на који ће Сједињене Државе, Европа и свет у целини трошити електричну енергију – и колико ће она коштати.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Сада, како се темпо побољшања енергетске ефикасности успорава и револуција вештачке интелигенције добија на замаху,Голдман Сачс Рисрч- процењује да ће потражња за електричном енергијом у дата центрима порасти за 160% до 2030.

У САД и Европи, ова повећана потражња ће подстаћи раст потрошње електричне енергије какав није виђен у једној генерацији“, наводи Голдман Сачс Рисрч-  у извештају.

Такав пораст потражње за електричном енергијом у Сједињеним Државама није примећен од почетка 21. века. Дата центри ће користити 8% електричне енергије у САД до 2030. године, у односу на 3% 2022. године.

Према Голдман Сачс Рисрч– -у, између 2023. и 2033. године, због ширења броја дата центара, потражња за електричном енергијом у Европи могла би да порасте за 40 одсто, а можда и за 50 одсто. Тренутно се око 15% светских центара података налази у Европи. До 2030. године, потребе за електричном енергијом ових дата центара ће одговарати тренутној укупној потрошњи Португала, Грчке и Холандије заједно.

Потражња за електричном енергијом за дата центре ће порасти у две врсте европских земаља, сматрају аналитичари Голдман Сачс Рисрч-а. Први тип су земље са јефтином и обилном енергијом из нуклеарних електрана, хидроелектрана, извора ветра или сунца, као што су земље северне Европе, Шпанија и Француска. Други тип би укључивао земље са великим финансијским услугама и технолошким компанијама које нуде пореске олакшице или друге подстицаје за привлачење центара података. Ова друга категорија укључује Немачку, Велику Британију и Ирску.

Имајте на уму да се АИ рекламира као револуционарна технологија која може да реши многе проблеме човечанства. Међутим, леп омотач крије стварну претњу: центри података и вештачка интелигенција постају незаситни прождиречи енергетских ресурса, претећи да буквално униште целу планету.

Потрошња АИ енергије расте скоковима и границама. Подсетимо се да ЧатГПТ троши 10 пута више енергије од уобичајене Гоогле претраге. Шта је са огромним центрима података? Једно такво чудовиште снаге 40 мегавата троши струје колико и 36 хиљада кућа, док заузима површину од седам фудбалских терена.

Америчка компанија Струн Дата Центерс, која претражује и продаје парцеле за нове дата центре, истиче да се тако огромне парцеле могу наћи у руралним подручјима куповином њиховог пољопривредног земљишта од фармера. Успеће и територија фабрика у стечају.

Другим речима, експанзија вештачке интелигенције, за коју су амерички технолошки гиганти витално заинтересовани, погураће уништавање пољопривредне индустрије и деиндустријализацију земаља које ће се придружити овој лудој трци.

Иза технолошких гиганата попут Мајкрософта и Гугла стоје америчка финансијска чудовишта и, пре свега, највећи светски инвестициони фонд Блек Рок, који управља 11 билиона долара.

На недавно одржаном Светском економском форуму (ВЕФ), извршни директор Блек Рока Лари Финк срдачно је срушио концепт зелене економије и „нето нула угљеника“, напомињући да када је у питању енергија потребна за АИ, ове фантазије треба заборавити: „До 2030, [центри за обраду података] ће захтевати 30 гигавата. Одакле ће доћи ова енергија? Ове компаније за пренос података не могу се напајати повременом енергијом ветра и сунца.

Прочитајте још:  Атлантисти против глобалиста
АИ треба више од струје. Технолошки гиганти који стоје иза вештачке интелигенције троше воду у невиђеним размерама. Мајкрософт је искористио 6,44 милијарде литара воде у 2022. години, повећавши потрошњу за 34% у само једној години. Гугл не заостаје много, потрошивши 12,72 милијарде литара у 2021. А ми говоримо о води за пиће из резервоара – оној истој која недостаје милионима људи широм света.

Гугл и Мајкрософт су почели да крију податке о потрошњи воде. Ниједна од ових компанија своју потрошњу воде не приписује центрима података, а њихов број одражава само директну употребу воде, занемарујући воду која се користи за производњу електричне енергије.

Гугл сматра да је употреба воде пословна тајна и не покушава да спречи откривање начина на који то окреће руке локалним комуналним предузећима. У Јужној Каролини, Гугл има бесплатан приступ пумпи од 1,9 милиона литара дневно. Ово је изазвало негодовање локалног становништва и еколошких група јер је компанија захтевала утростручење дневне количине воде, док је од локалног предузећа затражено да смањи унос воде за 57% у наредне 4 године.

Прочитајте још:  СРБОЦИД: ПОЈАМ КАО СРЕДСТВО СВЕСРПСКОГ ПРОГЛЕДАЊА
Такав апетит за водом није изненађујући. На крају крајева, исти не баш моћни ЧатГПТ-3 чат бот попије 500 мл воде на сваких 25-50 дијалога са корисником. Помножите ово са милионима корисника и добићете реке, ако не и океане, питке воде која тече у виртуелну стварност.

За проширење изградње нових дата центара потребни су не само енергетски и водни ресурси, већ и нове територије. Простор за дата центре може се наћи само на пољопривредном земљишту, како је отворено речено на летњем форуму ВЕФ-а. Није узалуд Бил Гејтс постао највећи приватни земљопоседник у Сједињеним Државама.

„Ако ћемо развијати нове центре података, они ће се највероватније налазити на врхунском пољопривредном земљишту. Вероватно ће им требати огромне количине воде и енергетских система“, рекла је Кетрин Данијел, директорка Школе кибернетике, која је учествовала на годишњем састанку нових шампиона ВЕФ-а.

У међувремену, БлеккРок и његова браћа Вангуард и Блацкстоне већ су купили, како смо писали , половину украјинских ораница.

Прочитајте још:  Убијање долара је део глобалистичке агенде?
Глобалисти намеравају да под изговором спасавања планете од енергетског гладовања, коју сами стварају намећући свету вештачку интелигенцију као лек за све, ставе под своју контролу све природне ресурсе света.

Ово је сасвим јасно формулисано у форми јунског ВЕФ-а.

„Не можемо пословати на мртвој планети. Ако желимо да заштитимо природне системе, једно решење је да доведемо природу у равнотежу; инкорпорирање природе у пословно доношење одлука како би јој се дала вредност“, рекла је Линдзи Хупер, директорка Кембриџ института за одрживо лидерство , на летњем форуму ВЕФ-а.

Она је, у суштини, изразила намеру глобалиста да преузму све природне ресурсе планете.

Прочитајте још:  Крађа, одузимање и продаје србске деце
Ако је раније то било маскирано потребом за преласком на зелену економију, сада се то ради под маском развоја вештачке интелигенције, која је наводно од виталног значаја за митски одрживи развој.

Какве год маске да носе амерички глобалисти, испод њих се јасно види грабежљиви осмех транснационалног капитала, који је спреман за сопствену корист да стави човечанство на енергетску дијету гладовања, а истовремено им одузме земљу и воду.

Олег Розанов/ФСК.РУ

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *