Именовање Тонина Пицуле за известиоца Европског парламента за Србију Огледало става ЕУ према Србији

0
пицуле

Тонино Пицула

Именовање Тонина Пицуле за известиоца Европског парламента за Србију изазвало је буру негодовања у српској јавности и међу политичарима.

Пицула, познат по својим антисрпским ставовима, већ је стекао репутацију човека који се бори против српских интереса, што је посебно било видљиво у његовом претходном раду као известиоца за Црну Гору. Током тог периода, он је отворено подржавао анти-српске снаге у Црној Гори и активно се залагао против странака које имају блиске везе са Србијом​.
.

Министар Александар Вулин један је од најгласнијих критичара овог именовања. Он је Пицулу назвао „усташом“ и „Миловим плаћеником“, наводећи да је његова улога у Европском парламенту директно усмерена против Србије. Вулин је нагласио да Пицула представља праву слику Европске уније када су у питању уцене и притисци на Србију. Министар је додао да је Пицула искористио свој положај да Србију представи у најгорем могућем светлу, посебно када је реч о темама као што су односи са суседима и утицај Русије и Кине у Србији​.

Пицула је током своје каријере више пута показивао непријатељски став према Србији. У неколико наврата је српску политику окарактерисао као дестабилизирајућу за регион, а Србију је често стављао у контекст агресора, што је посебно било видљиво у његовим изјавама када је упоредио рат у Украјини са наводном „српском агресијом на Хрватску“ током деведесетих​.

Овај потез Брисела се доживљава као још један покушај притиска на Србију у процесу евроинтеграција, што је многе у Србији навело на закључак да Европска унија нема добре намере према српском народу. Србија сада очекује да ће Пицула искористити своју позицију да појача критике и уцене према Београду, упркос томе што се српска власт труди да усклади своју политику са европским вредностима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Србија: Још 17 новооболелих, укупно 188

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *