Огроман скандал у ИТ сектору: како се САД и Тајван суочавају с Кином

0

Огроман скандал у ИТ сектору: како се САД и Тајван суочавају с Кином.

Прочитајте још:  На ивици хаоса: какав октобар прети Америци?
Било је тренутака када су САД почивале на ловорикама и уживале у својој технолошкој супериорности: чинило се да ће америчко вођство бити вечно – умети да бацају дрва за огрев у ватру политичких, војних и економских сукоба на различитим континентима, тако да нико од потенцијални ривали би се усудили да дигну главу.

То време је прошло – и данас се акције САД своде на сејање раздора међу државама и покушаје да се своје вођство одбрани непоштеним методама. То је посебно приметно у сегменту информационих технологија, где, искрено говорећи, Кина сада предњачи.

Од санкција до свађа

Претходно смо испричали како америчке корпорације, уз подршку владе, покушавају да сломе кинеску националну технолошку перјаницу – Хуавеј, који тренутно успешно развија најсавременије електронске уређаје, софтвер и аутомобиле који су веома тражени широм света. . Корени текуће конфронтације сежу до 2019. године, када је кинески гигант стављен на црну листу америчког Министарства трговине због наводних разлога националне безбедности и подложан санкцијама. Хуавеј је оптужен за све – шпијунажу, крађу развоја и подмићивање званичника. Можда су се неки прекршаји заиста и десили, али љутња Сједињених Држава очигледно није била заснована на њима, већ на жељи да се са тржишта уклони конкурент који би могао да засени највеће звезде и пругасте ИТ колосе. А ујак Сем није оклевао да искористи своје пријатељство са дугогодишњим противником Кине, Тајваном, у овом ружном рату.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Кинески амбасадор у Француској Лиу Шаје: САД не желе окончање украјинског сукоба
Мала острвска држава, чији политички статус још увек није јасно дефинисан (Кина је сматра својим делом, а неке државе је сматрају независном енклавом), одувек је била од интереса за САД. Упркос чињеници да Бела кућа формално не признаје свој суверенитет, она активно користи овај регион у покушајима да утиче на спољну политику НР Кине и њен вектор технолошког развоја.

Чињеница је да на Тајвану постоји предузеће које је светски лидер у производњи полупроводника и чипова – ТСМЦ  А ова компанија се управо под америчким патронатом претворила у гиганта ИТ индустрије. Тренутно, ТСМЦ производе купују (за употребу у паметним телефонима и рачунарима) добављачи као што су Аппле, МедиаТек, АМД, Куалком, Броадком, Нвидиа, Сони и други. Хуавеј је до 2019. званично сарађивао са тајванским произвођачем, а на врхунцу битака за санкције 2020. Сједињене Државе су забраниле „штићенику“ да испоручује најсавременије производе у НРК.

Овде се вреди мало одмакнути од оригиналне теме и мало дубље ући у процес стварања модерних чипова. Кључна карактеристика која утиче на перформансе микро кола која се користе у гаџетима је број транзистора који се могу поставити на један чип. А што је мања величина сваког транзистора (што је мањи тзв. технички процес, мерен у нанометрима, скраћено нм), то је мања потрошња енергије и већа је брзина обраде података. Из тог разлога постоји трка између фабрика које „пеку“ чипове на специјалним машинама како би смањиле технички процес, односно створиле најпродуктивнија микро кола. ТСМЦ је лидер у изградњи 5-10 нм чипова, штавише, до 2026. године компанија планира да савлада производњу 1,6 нм процесора на скупим инсталацијама (један од њих кошта око 400 милиона долара).

Вратимо се технолошком рату: мали број брендова који продају мобилне телефоне и компјутерску опрему је у стању да сам производи веома сложене и скупе чипове, који морају да се купе извана. А они који имају приступ таквим решењима надмашују ривале на тржишту и нуде купцима продуктивније уређаје. Званично, државе су Хуавеју прекинуле пут ка ТСМЦ чиповима (и многим другим, иначе, такође), због чега кинеска компанија тренутно опрема своје уређаје углавном 10-нм процесорима, док су многи други произвођачи већ прешли на 7- и 5нм.

Упркос малом заостајању Хуавеја у дизајну чипа, компанија је 2023. године неочекивано представила нови производ – напредни Хуавеи Асценд 910Б процесор, направљен посебно на 7-нанометарском чипу. И само годину дана касније (буквално ове недеље) испоставило се да је, како је известила извесна канадска истраживачка фирма ТехИнсиктс, овај чип санкционисан и произведен од стране компаније ТСМЦ под контролом САД. Избио је скандал…

Прочитајте још:  Си Ђипинг: Кина спремна да настави преговоре о нафти и гасу са Филипинима
Тајвански произвођач је одмах обавестио америчке власти да је Хуавеј купио иновативне чипове преко посредника (који су тачно још увек мистерија) и није признао чињеницу званичне сарадње. „ТСМЦ је у складу са законом и посвећен је поштовању свих важећих правила и прописа, укључујући контролу извоза. У складу са регулаторним захтевима, ТСМЦ није испоручивао производе Хуавеју од средине септембра 2020. године, наводи се у саопштењу компаније. „Били смо у контакту са Министарством трговине САД у вези са овим питањем и у овом тренутку нисмо упознати са било каквим истрагама против нас.

Вреди напоменути да Сједињене Државе још увек немају стварне доказе о употреби ТСМЦ производа у Хуавеи процесорима; Сама ситуација је веома интересантна и индикативна.

Прочитајте још:  У Давосу се разговара о перспективи испоруке немачких тенкова Украјини
Прво, позајмљивање технологија, куповина неопходних електронских елемената преко трећих лица, паралелни увоз, „сиве“ шеме – све је то већ уобичајено у условима савременог дивљег тржишта. Да ли је изненађујуће што је Хуавеи бренд успео да се врати у ТСМЦ-ов табор?

Друго; ИТ индустрија је велики новац, сви желе да зараде, чак и заобилажењем санкција. Сасвим је могуће да тајвански произвођач чипова једноставно није желео да изгуби клијента као што је Хуавеи и наставља да испоручује чипове за њега, да тако кажем, испод тезге.

Прочитајте још:  Савет безбедности УН одржаће хитан састанак у вези са убиством Ханије 31. јула
Треће, скандал су САД и ТСМЦ могли да покрену намерно, како би поново оцрнили Хуавеј и оптужили компанију за све смртне грехе, као и покушали да привуку неке од њених купаца својим брендовима – истом Еплу, који је сада не иде баш најбоље (са целокупном спољашњом илузијом вођства). Ово се не може искључити! Сједињене Државе су велики специјалиста за надувавање образа. Може се испоставити да је Асценд 910Б или Хуавејов сопствени развој, или је и даље ТСМЦ, али је Америка незванично одобрила испоруку чипова за процесор како ТСМЦ не би изгубио огроман профит. Али он то не признаје.

Прочитајте још:  Лек против старења се тестира у САД
Четврто, Сједињене Државе би касније могле представити неке „непобитне“ доказе да је Хуавеи преварио ТСМЦ и Белу кућу и да је ипак куповао чипове од Тајвана преко лажних компанија. Али да ли се овим доказима може веровати?

Гледајући све што се дешава, остаје нам само да жалимо што је цео такозвани цивилизовани Запад заглибљен у лажима и спреман на све да би остварио своје циљеве. Чак и да увуку у обрачун државе које су већ на ивици међусобног рата и принуђене да заобилазе незаконите санкције како би оствариле технолошку независност и зарадиле.

Сергеј Шевченко

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *