ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ: 32 године од некажњеног злочина над Србима на Илиџи

0

(фото:Принцип.њуз)

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ: 32 године од некажњеног злочина над Србима на Илиџи.

Данас се навршавају 32 године од када је такозвана Армија БиХ гранатирала територију Републике Српске из правца Игмана, Храснице и Бутмира и на аутобуској станици у општини Илиџа убила 10 и ранила 33 српска цивила, од којих су многи остали трајни инвалиди, а најмлађа жртва овог свирепог масакра био је тринаестогодишњи дечак Слађан Гргић.

Прочитајте још:  У Републици Србији истражне радње нафте без Студије о процени утицаја на животну средину: НОЋНА МОРА НА ПАЛИЋУ
Тог дана погинули су и Жарко Крешталица /27/, Милојка Тамбур /38/, Ружица Мартиновић /25/, Бранка Милошевић /40/, Наташа Квесић /24/, Томислав Милановић /34/, Здравко Шутало, Мира Делић и Петко Радовановић.

Председник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/ Ђорђе Радановић рекао је Срни да је чињеница да је на територији Републике Српске од гранатирања и снајперске ватре са територије под контролом такозване Армије БиХ погинуо велики број цивила.

“Овде је конкретно случај гранатирања са Игмана који је такозвана Армија БиХ користила као стратешки положај који доминира над Илиџом и Хаџићима да би гранатирала и убијала” – рекао је Радановић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је нагласио да је и овај злочин остао некажњен, што је, како је навео, постала уобичајена пракса за злочине почињене над Србима.

Прочитајте још:  У Скеланима обележена годишњица страдања 305 Срба, цивила и војника
У ранијој изјави Срни један од сведока овог стравичног догађаја доктор Милан Пејић рекао је да се налазио у згради општине када је пала прва граната, након чега му је тадашњи председник Извршног одбора општине Илиџа Слободан Мариловић рекао да уђе у његову канцеларију да се склони.

“У тренутку док смо тражили заклон пале су још две, од укупно три минобацачке гранате. Једна граната је пала близу два киоска крај којих су стајали људи, док је друга пала на паркинг. Нисам сигуран где је пала трећа” – рекао је Пејић.

Он је навео да је граната гелерима и детонацијом покидала киоске и ногаре на којима су они стајали, те да су откинути метални делови летели на све стране, што је допринело да масакр буде још стравичнији.

Прочитајте још:  Сећање на крвави пир над Србима из села крај Дрине: Драго Митровић преживео 1942, пресудили му 1992.
Пејић је додао да је то био прави масакр над цивилима који су чекали аутобус.

Он је нагласио да на месту где су пале гранате није било војних објеката, да је линија раздвајања била између 500 метара до километар, а да према његовом сазнању, ту није било војске.

“Гранате које су тог дана пале на Илиџу дошле су из правца Игмана или Храснице, што се види и по повредама које су нанесене погинулима и рањенима, као и по паду граната и путањи гелера” – навео је Пејић.

Прочитајте још:  Оптужница за ратне злочине над српским цивилима у Броду
Планина Игман је била под контролом снага такозване Армије БиХ, док је само један његов мали дио, Голо Брдо, од 1992. и 1993. године био под контролом Војске Републике Српске.

И Храсница је била под муслиманском контролом, а у селу Ковачи надомак Храснице била је смештена минобацачка јединица такозване Армије БиХ.

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *