Немачка преговара о продаји оружја Шиптарима на Косову и Метохији

1

Тенк „леопард 2” (Фо­то EPA-EFE/Focke Strangmann)

У јеку обновљених преговора између Београда и Приштине објављени су обавештајни подаци који говоре да власти у Приштини месецима преговарају с немачким обавештајним службама о куповини оружја и војне опреме за опремање такозване војске Косова. Ако су ови подаци тачни, онда Немачка у овом случају ради противно властитим законима и Уставу, који од 1971. године забрањују извоз наоружања земљама које нису чланице НАТО-а.

Немачка се огрешила о властите законе, али и о међународно право још 1999. године, ушавши у агресију против СР Југославије са 14 авиона.

После реформе немачке војске од 1955. године (да не улазимо сада у све промене формата учешћа и мисија немачких снага по свету), први пут после Другог светског рата немачки војници су на Косову и Метохији активно укључени у борбе – и то без мандата Уједињених нација. На самом почетку своје мисије немачки војници су се нашли у центру скандала. Немачки војници, припадници Кфора, убили су у Призрену 13. јула 1999. године двојицу ненаоружаних Срба. Приликом уласка Кфора у Призрен на мети припадника немачког контингента нашла се жута „лада”, на коју су испаљене стотине метака. У њој су била двојица Срба. Један је одмах убијен, а други је давао знаке живота кад је извучен из аутомобила. Немачки потпоручник Давид Ферк одговарао је пред немачким судом због овог напада, али је установљено да није прекршио правила и ослобођен је оптужби. Снимак овог злочина и данас се налази на „Јутјубу”.




Али, припадници ОВК и раније су поседовали немачко оружје. У репортажи „Њујорк тајмса” из 1998. објављене су фотографије и запажање репортера са Космета да косовски Албанци имају ново немачко наоружање.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  ПРИВЕДЕН ОСУМЊИЧЕНИ ЗА УБИСТВО МОНАХА СТЕФАНА: У злочин умешано више од једне особе?

„Спутњик” је навео да су косовски Албанци до сада Немачкој платили око 170 милиона евра за куповину оружја и опреме, као и за обуку припадника такозваних косовских безбедносних снага, и да тренутно преговарају о набавци нове туре немачких аутоматских пушака Г-36 („Хеклер и Кох”) и тенкова „леопард 2”. Саговорник „Спутњика” генерал у пензији Митар Ковач, председник Евроазијског безбедносног форума, потврдио је за „Политику” да је Немачка и у периоду кад се није говорило о стварању косовских оружаних снага такође тајно радила на опремању такозваног Косовског заштитног корпуса лаким наоружањем и војничком опремом, а да се данас тај процес наставља опремањем такозване косовске војске сложенијим борбеним системима. То се пре свега односи на преносне противоклопне и противваздухопловне ракетне системе, командно-информационе системе, логистичку опрему, средства транспорта, убојна средства, итд.

Посебну тежину у овом случају има понашање Немачке као водеће чланице ЕУ, која није као јединствена унија признала независност такозване државе Косово, него су то појединачно чиниле чланице – а њих пет (Шпанија, Грчка, Румунија, Словачка и Кипар) то већ 12 година одбијају да учине. У међувремену је више од десет држава чланица УН повукло признање, а косовско питање се и даље сматра нерешеним конфликтом. Немачка улаже посебне напоре унутар ЕУ да Београд и Приштину приволи на преговоре и да реши конфликт правно обавезујућим документом, а њена позиција у овом нерешеном конфликту je недвосмислена. Трговина оружјем, наравно, није само економско, него и политичко питање.




У студији Хесенске фондације за истраживање мира и конфликата, израђеној по налогу невладине организације „Гринпис”, објављени су подаци да немачки Савезни савет за безбедност, који предводи канцеларка Ангела Меркел и још неколико министара из немачке владе, одобри око 60 одсто захтева произвођача оружја за извоз у земље које нису чланице ЕУ или НАТО. Немачка је четврти највећи извозник наоружања на свету са 5,8 одсто удела у тржишту оружја, а у спорним случајевима продаје оружја последњу реч има поменути савет.

Прочитајте још:  У време одржавања ОИ у Токију велики број грађана Србије не зна на који волшебан начин је самопроглашена република Косово постала члан Међународног олимпијског комитета.

Пре месец дана Бундестаг је одобрио продужетак мандата немачким војницима на Косову и Метохији на још годину дана. Али, расправа у парламенту није ишла глатко, а и резултат гласања показује да нема јединственог става: 513 посланика је гласало за предлог савезне владе, а 152 су одбила продужетак мандата. Комитет за спољне послове препоручио је да 400 војника Бундесвера може да продужи мандат на Космету.

Током расправе посланици Алтернативе за Немачку (АфД) и Левице изнели су низ примедби. Представник Левице Грегор Гизи довео је у питање усклађеност операције с међународним правом и у свом говору цитирао делове Резолуције 1244 који се односе на припаднике операције, док је посланик АфД Јен Кестлер упитао да ли Немачка жели да буде уписана у историју као држава која је умешана у стварање велике Албаније – која омогућава „насилно одузимање територије од суверене државе да би ту територију дала другој”.




Биљана Митриновић / Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Немачка преговара о продаји оружја Шиптарима на Косову и Метохији

  1. Ангела Меркел наоружава терористе са Косова, а АВ, њен ”полититчки син”,
    гради аутопут Ниш-Приштина-Тирана-Драч – ”ЖИЛА КУЦАВИЦА” ”Велике
    Албаније”!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *