Једење тамне чоколаде може произвести исти осећај као канабис?

0

(Фото: depositphotos/ VikaOvcharenko)

Добро је познато да тамна чоколада има бројне предности, али научници Универзитета у Лондону дошли су до још једног открића.

Наиме, Мен’с Јоурнал преноси да, према речима научника, тамна чоколада садржи психоактивни састојак који ствара једнак осећај као и кориштење канабиса. То је фенилетиламин, неуромодулатор који помаже у регулацији расположења.

У склопу студије спроведене на 13.626 особа, они који су појели само 15 грама тамне чоколаде имали су 70 одсто мању вероватноћу да пријављују симптоме депресије. Осим тога, својства тамне чоколаде слична канабиноидима стварају сличан укус, тврде с лондонског универзитета.

Сложене комбинације флавоноида у тамној чоколади могу помоћи у борби против депресије. Ауторка студије др Сара Џексон пише да студија “пружа неке доказе да конзумирање чоколаде, посебно тамне, може умањити симптоме депресије”.

Међутим, наставља др Џексон , “потребна су додатна истраживања како би се разјаснила узрочно-последична веза”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Могло би се догодити да депресија узрокује губитак интереса за конзумирањем чоколаде међу људима, а можда постоје и неки други фактори због којих људи мање једу тамну чоколаду”, додаје.

Ипак, морате знати да с чоколадом, као ни с било чим другим, не треба претеривати јер то може да шкоди вашој линији. Једите све у нормалним количинама, а чоколада нека буде посластица којом ћете се наградити након здравог и уравнотеженог оброка.

Индех.хр

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *