Азербејџанци увели у наоружање српске топове заробљене од Јерменије

0

М55 противавионски топ калибра 20mm (Википиедија)

Српски противавионски топ произведен у крагујевачкој фабрици Застава оружје, који је Азербејџан заробио за време рата у Нагорно-Карабаху од јерменских снага, уврштен је у наоружање азербејџанске војске и приказан на недавно одржаној вежби са Турском.

Како наводи портал Балканска безбедносна мрежа, на снимцима објављеним са те вежбе примећен је совјетски оклопни транспортер МТ-ЛБ наоружан Заставиним троцевним противавионским оруђем калибра 20 милиметара, под ознаком М-55А4.



„Порекло борбеног оруђа је ратни плен из 44-дневног рата прошле јесени када су Јермени остали без знатног броја МТ-ЛБ наоружаних оруђима М-55А4Б1 и М-55А3Б1. На снимку се види да је МТ-ЛБ пребојен у једноличну боју песка пре него што је додељен јединицама размештеним у изолованој енклави Нахичеван, где је од 5. до 8. октобра одржана заједничка азерско-турска вежба ‘Нераскидиво братство-2021’“, наводи се у тексту.

Портал подсећа да су Јермени из вишкова војске Србије пред рат набавили оруђа М55 преко приватне фирме Вектура транс, регистроване у Београду, а да је оружје превезено из Ниша и Београда у Јереван током 2019. и 2020. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Јермени су ‘троцевце’ поставили на задњи део борбених машина МТ-ЛБ, производа совјетске индустрије који је познат као издржљиво возило изузетне проходности. Са троцевцем то су постала возила корисна за ватрену подршку и дејство по живој сили, а у ограниченој мери и за противваздушну одбрану”, наводи се, преноси Танјуг.



У војсци Србије је раније процењено да су ‘троцевци’ М-55 превазиђени па је током реорганизације 2006. и 2007. године тај топ повучен из наоружања у свим варијантама, и у вучној и у самоходној на возилу БОВ-3.

Прочитајте још:  Јерменски премијер је издао своју земљу!

Према проценама појединих медија, Јермени су за време рата остали без чак 35 оклопних транспортера са Заставином топом М-55.

Претрагом интернета и анализом азербејџанских снимака из званичних извора и новинских извештаја, установљено је да је уништено укупно 11 МТ-ЛБ са топовима, док је преосталих 24 заробљено на разним местима у „поправљивом стању”, од којих су неки сада уведени у наоружање.

Троцевна оруђа породице М-55 израђивана су у Крагујевцу од 1956. године у великим серијама. Извожена су од Сан Салвадора до Индонезије, а масовно су коришћена на свим странама у грађанском рату на територији бивше Југославије, као и у рату против НАТО 1999. године.

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *