Колувија:Узгајао сам конопљу а не марихуану

0

Предраг Колувија (Фото: Printscreen/minrzs.gov.rs)

Власник пољопривредног добра „Јовањица“ Предраг Колувија, против којег се води судски процес због оптужби да је на том имању узгајао марихуану, изјавио је данас да на „Јовањици“ није узгајао марихуану већ индустријску конопљу, и да је то „доказано у Немачкој“, чији је држављанин.

Колувија, који се по одлуци Апелационог суда у Београду од 24. септембра налази у кућном притвору, изјавио је за телевизију Хепи да је на Јовањици „први пут у мају 2019. године посејана и расађена индустријска конопља“, а да је пре тога, од 2013. године, на имању узгајан органски парадајз и паприка.

Он је, на питање да ли је почео узгајање „индустријске конопље“ због најава о легализацији марихуане, одговорио да „легализација нема везе са његовим предметом“, али да „генерално сматра да би требала да се озакони производња саме конопље јер би се на тај начин смањила могућност криминалу“.



Колувија је рекао да тржиште индустријске конопље у овом тренутку у Европској унији износи „56 милијарди евра, с тиме да нема довољно производа и да је много већа потражња него понуда“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Видео сам велику шансу за Србију. Србија има озбиљне предиспозиције да буде главни произвођач индустријске конопље у Европи“, рекао је Колувија, који је навео и да је немачки држављанин који потиче из „четничке имигрантске породице“, као и да је у Србију први пут дошао 2001. године.

Он је навео да му „није јасно како је постао нарко дилер“, као и да се „немачка амбасада и те како интересује и да им није јасно због чега је уопште ухапшен“.

Прочитајте још:  Свечља дезертирао у рату на КиМ

„Из амбасаде не желе да се мешају али ми дају подршку“, рекао је Колувија.

На питање да ли је тачно да је, према рачунима за струју, на „Јовањици“ настављена производња и после његовог хапшења, Колувија је одговорио да је „чињеница да рачуни за струју доказују да се нешто радило и након његовог хапшења“, иако је званично струја искључена „неколико дана након хапшења“.

Он је негирао и да је полицајце који су зауставили његов аутомобил приликом хапшења ословио са „колеге“.

Колувија је рекао и да је „његов телефон више пута манипулисан на вештачењима и да су се од једног, до другог, до трећег, увек виделе разлике да су ствари додаване и нестајале“.

Додао је да му је понуђено „да лажно сведочи против брата председника Србије, Андреја Вучића“.

„Други дан након хапшења на свакакве начине су покушавали друге људе да уплету. Понудили су ми да лажно сведочим против Андреја Вучића што сам одбио. Ја те људе не познајем, нити сам их виђао, нити имам контакт, нити сам икада имао контакт са Александром Вучићем и Андрејом Вучићем“, казао је Колувија.

Додао је да је „сам основао фирму од свог наследства“ и да то нема везе са председником Србије Александром Вучићем и његовим братом Андрејем.

Колувија је на питање о повезаности са бившим припадником Војно-обавештајне агенције (ВОА) Сашом Вујисићем, који је осумњичен да га је штитио и да је од његовог хапшења у бекству, рекао да је Вујисић највероватније у Сједињеним Америчким Државама где је добио „зелену карту“.

„Саша Вујисић је аплицирао за ‘зелену карту’ годину дана пре мог хапшења. Он није отишао због мене него зато што је добио ‘грин карту’. Нема везе са том немештаљком, тамо је отишао да ради и живи нормалан живот“, рекао је Колувија.

Прочитајте још:  Заев: Легализација марихуане је национално питање које ће подићи стандард Македоније!

Министарство унутрашњих послова (МУП) саопштило је 26. новембра 2019. године да је „полиција на фарми „Јовањица“ код Старе Пазове запленила 4,5 тоне марихуане, и да је због тога ухапшено девет особа“, међу којима је био и власник „Јовањице“, Предраг Колувија.

МУП је тада саопштио да су његови припадници по налогу Тужилаштва за организовани криминал „нашли на пољопривредном добру у близини Старе Пазове илегалну лабораторију за производњу марихуане у вештачким условима“.

„Запленили су 649,4 килограма осушене марихуане и 65.581 стабљику у сировом стању укупне тежине 3.954 килограма“, саопштено је из МУП-а а Колувија је ухапшен као осумњичени вођа организоване криминалне групе која се бавила гајењем марихуане.

Због истог кривичног дела, као чланови групе, ухапшени су запослени у фирми „Јовањица“ М.З. (39), Ж.В. (55), Х.С. (37), Ј.Б. (43), Ж.П. (25), Б В. (35), М.Б. (37) и Х.П. (40), док је за још једном особом расписана потрага.

Против осумњиченог Предрага Колувије је поднета и кривична пријаве због сумње да је извршио кривична дела посебни случајеви фалсификовања исправе јер је полиција код њега нашла фалсификовану службену легитимацију.

[table id=1 /]



Данас/Бета

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *