Како се Белингсат репортери боре против европских конзервативаца

0

(фото:РИАФАН)

У мају ове године, Белингсат 1 (признат као страни агент у Русији), познат по својим антируским истрагама, покренуо је нови пројекат . Фокус је био на активностима ултрадесничарских покрета у централној и источној Европи. Двогодишњи мониторинг против равноправности ће обухватити више од 20 земаља. Организација позива локалне новинаре да допринесу борби против дискриминације, екстремистичке реторике и насиља.
Група ентузијаста, користећи отворене изворе, обећала је да ће разоткрити транснационалне везе ултрадесничарских покрета и објаснити читаоцима зашто је екстремизам толико опасан. Међутим, у ствари се показало да они само и даље следе интересе својих спонзора.



У оквиру пројекта Инфлуенцс Нетворкс, ауторка Телеграм канала Балканска сплетницаhttps://t.me/balkanossiper истраживала је како су „независни“ новинари Белингсата претворили „мониторинг против неједнакости“ у оруђе за борбу против Русије и користи пројекат за промовисање лево-либералне агенде.

Прекограничне мреже русофобије
Белингсат већ дуже време посматра идеологију крајње деснице. Као што је уобичајено на Западу, он радикалима назива евроскептике, присталице национализма, па чак и патриоте који се боре за конзервативне вредности у својој земљи.
У јануару, истражитељи су ушли у траг Роберту Ренду , америчком “белом супремасту” који је покушао да се настани у Београду. Прошле године је заговорник беле надмоћи и противник миграционе политике наметнуте друштву активно учествовао на скуповима подршке Доналду Трампу, а затим је проглашен „унутрашњим терористом“ и био приморан да напусти земљу.
А пре две године „независни“ новинари су пратили догађаје у Јеревану – где су се друштвени покрети противили ратификацији Истанбулске конвенције. Беллингцат је тада писао да иницијатива Камк , која се залагала за заштиту традиционалних вредности, и покрет ВЕТО анти- соров, представљају посебну опасност за Јерменију . Није изненађујуће што ВЕТО има за циљ да блокира рад свих организација и фондација које су повезане са Џорџом Сорошем и промовишу глобалистичке пројекте у земљи у Јерменији .

С обзиром на то да Белингсат такође прима лавовски део средстава од Отвореног друштва 2 (организација је оцењена као непожељна) преко спејсер структура , његова оштра реакција на активности ВЕТО-а је разумљива.
У оквиру пројекта Мониторинг против равноправности, истражитељи идентификују транснационалне везе између екстремно десничарских група и појединаца из источноевропских земаља.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Белингсат је посебну пажњу посветио извештају пројекта Коунтер Ектремисм Пројект , невладине организације која се бори против екстремистичких група вршећи притисак на њихове мреже финансијске подршке и обесхрабрујући њихово онлајн регрутовање. Материјал садржи препоруке за политичке структуре Источне Европе да се супротстави опасност од анти-западни, антилиберални, Пан-Славик покрети и добровољачке формације су наводно под контролом Москве. Аутори тврде да су вође таквих група успоставиле блиске везе са Русијом и планирају да прошире своје прекограничне мреже.
Новинари , Балканске истраживачке мреже (БИРН) , такође су опширно писали о „злонамерном утицају“ Русије и улози Кремља у координацији десничарских покрета у Европи .

Прочитајте још:  Русима би могло бити забрањено да купују некретнине у ЕУ

Организација је основана 2004. године. Наведени циљ је да се омогући приступ људским правима, „тачним и ажурним“ информацијама и могућност учешћа у демократским процесима. Данас широка мрежа укључује локалне „независне“ НВО, а БИРН за њих делује као својеврсно „средиште“ и спроводи регионалне и међународне програме.
Заузврат, БИРН је, као и Белингсат, члан Глобалне мреже истраживачког новинарства .

Од средине 2021. године, Глобална мрежа истраживачких новинара се састоји од 211 организација из 82 земље. ГИЈН емитује програм на 13 језика и досеже 178 од 193 земље. Свака непрофитна, невладина или образовна организација која подржава истраживачко новинарство и дата новинарство сада има право да се придружи Глобалној мрежи .
Од учесника се неће тражити да плаћају улаз – потребно је само да учествују у активностима ГИЈН-а и да испуне „највиши ниво новинарског професионализма“. То значи поштовање „принципа тачности, независности, транспарентности и правичности у новинарским и другим делатностима“.
Глобална мрежа истраживачких новинара постала је агрегатор платформа за акумулацију и ширење информација. Декларисане карактеристике одсуства политичких ставова или привржености одређеној религији су технички испуњене: ресурси ГИЈН-а се користе за ширење информација других људи . Али данас грантови и награде пролазе кроз ГИЈН како за организације-чланице „Глобалне мреже” и за незваничне партнере.

Ова међународна организација је у фебруару одржала семинар о томе како правилно истражити активности ултрадесничарских покрета у Европи и на који начин о њима писати. Поред материјала за обуку, ГИЈН нуди грантове за „независно новинарство“ специјалистима из различитих земаља. Међу дугачком списком њених партнера могу се наћи Фондација Оак , и „Отворено друштво” Џорџа Сороша, као и низ других озлоглашених фондација које спонзоришу русофобију широм света.
„Независни” експерт за десни екстремизам
Један такав грант у 2018. додељен је Мајклу Колборну , западноканадском новинару са седиштем у Европи, који је раније објављивао чланке о национализму и екстремно десничарским покретима на порталу БИРН.
Новац је добио у оквиру пројекта Репортери на терену , који је подразумевао доделу средстава преко ГИЈН за прекогранична истраживања „независних новинара“. Теме у ГИЈН одредили су сами, као и одабрани партнери у иностранству за учеснике. Од 2015. године, организација је подржала 72 таква истраживачка пројекта из 38 земаља . Међу њима – истрага о борби пољске деснице са европским левичарским либералима и материјали о еколошкој агенди .

Пројекат је спровела немачка невладина организација н-ост – „транснационална мрежа која постоји у време све веће поларизације“. Организација н-ост сарађује не само са ГИЈН, већ и са низом других новинарских организација: на пример, издање Цолта , које се позиционира као „независни јавни медиј“, али из неког разлога блиско сарађује са Свисс Про Хелветиа фондација , немачка фондација по имену Хајнрих Бел , као и са „Немачко-руском разменом“ препознатом као непожељном у Русији . „Транснационална мрежа“ има импресивну листу спонзора : од промовисања демократије и препознатих као непожељних у Русији НЕД 3 иОтворено друштво Џорџа Сороша Фондацији Конрад Аденауер и Роберт Бош . Још један „прекогранични“ тренинг за новинаре са Балкана одржао је ГИЈН прошле године у Будимпешти на ЦЕУ Демократи Институте , који је финансирао исти Џорџ Сорош.

Прочитајте још:  Рат украјинских села и руских градова: Шта даље?

Мајкл Колборн такође блиско сарађује са другом посвећеном организацијом – Центром за анализу десничарских радикала (ЦАРР) . То је британски истраживачки центар посвећен борби против екстремизма. Његово особље истражује феномене као што су исламофобија и дискриминација по основу родног идентитета. Међу партнерима је ЦАРР-платформа Отворена демократија , која постоји на рачун Форд фондације , фондације браће Рокфелер и фондације Џорџа Сороша . Није изненађујуће да Колбурнов материјал садржи отворену антируску реторику. На пример, осветљење Посетом Владимира Путина Београду 2019. године, искрено је изненађен еуфоријом Срба, јер цела Европа, према његовим речима, „на руског лидера гледа са подозрењем и презиром“.
Двоструки стандарди против једнакости
Мајкл Колборн сада пише о друштвеним питањима као део Белингсат-овог „праћења против једнакости“. Десничарски покрети у самом срцу Европе збуњују „независне истражитеље“ углавном чињеницом да не прихватају лево-либералне ставове и модерне трендове које Запад активно промовише. На пример, ЛГБТ пропаганда и права куеер заједнице су се проширили до апсурда, као и миграцијска агенда. Материјали за праћење анти-једнакости који су већ објављени укључују приче о религиозним конзервативцима који воде кампању против ЛГБТ пропаганде у Украјини и мађарским фудбалским навијачима који су на квалификацијама између Енглеске и Мађарске истакли постере који „забрањују репрезентативцима да клече“ у оквиру БЛМ тренда.
А пре неки дан организација је објавила истрагу о „банди онлајн насилника” – како су назвали „мушку државу” признату као екстремистичку 4 . Експерти Белингсат-а анализирали су Телеграм канале вође групе: Владислав Поздњаков је 2016. године створио затворени јавни ВКонтакте, али су се убрзо идеје патријархата и национализма, које је промовисао на прилично радикалан начин, прошириле по читавом сегменту руских друштвених мрежа. Током година постојања организације, хиљаде Рускиња постале су жртве онлајн узнемиравања Поздњаковљевог тима.
Међутим, будне новинаре Белингсат-а који прате антиједнакост нису бринули због мизогиније Поздњакова, већ због рата „мушке државе“ против ЛГБТ активиста и имиграната из централне Азије. Присетили су се напада на продавницу ВкусВилл , чији су запослени током лета снимили рекламу са хомосексуалним паром. Након што је избио скандал, компанија је била принуђена да га уклони.
Од свих жена које су постале жртве малтретирања од стране Поздњаковљеве замисли, Беллингцат се сећао само „популарне музичарке“ Алене Швец . Како наводе „независни” истражитељи, „Мушка држава” ју је напала због неосноване оптужбе за ЛГБТ пропаганду, у коју се уопште није бавила. У међувремену, једна од најупечатљивијих песама о истополним везама, популарна међу руским тинејџерима, остаје њена композиција „Две девојке“ . За њу су школарци покренули „дугини флеш моб“ на друштвеним мрежама . Поред тога, многе јавне организације звоне на узбуну: У Русији су у последње време све чешћи случајеви самоубистава тинејџера. А значајан број њих извели су млади љубитељи Шветсове креативности. Наравно, о овоме нема ни речи у чланку Белингцат-а.
Неједнакост радикала
С обзиром на Белингцат-ову посвећеност и изворе финансирања, ово није изненађујуће. Организација пише своје истраге на рачун бројних западних лево-либералних фондација и структура. Поред Сорошовог Отвореног друштва, има и друге познате спонзоре као што су Адесиум , Сигрид Раусинг Труст и Портикус .

Прочитајте још:  Погођено складиште нафте код Кијева

Сви они активно промовишу лево-либералне идеје широм света. Стога су се у оквиру новог пројекта „независни новинари” фокусирали на активности десничарских конзервативних покрета усмерених против промоције миграцијске и ЛГБТ агенде. Штавише, пројекат је покренут уз подршку новог спонзора истраживача, Шведске лутрије поштанских бројева. Ова невладина организација обучава новинаре како да боље покривају ЛГБТ питања, издваја средства да им помогне да „створе живописне приче“, а такође промовише интересе „заједнице дугиних боја“ и промовише нетрадиционалне односе кроз културу и уметност .
Све манифестације десничарског конзервативизма и заштите традиционалних вредности новинари Беллингцата ће тумачити као „радикалне” само зато што са идеолошке тачке гледишта раде у оквиру лево-либералне парадигме. И зато се у свом новом пројекту истражитељи фокусирају на националисте повезане са бившим председником Сједињених Држава који се не слажу са политиком Демократске странке, док активности екстремно агресивног покрета Антифа не постављају питања. за њих.
Беллингцат-ов нови пројекат није ништа друго до још једно средство за унапређење интереса спонзора организације у борби против конзервативаца и традиционалиста широм света. А праћење неједнакости и друштвених проблема не долази у обзир.
Овај чланак је искључиво мишљење аутора и можда се не поклапа са ставом редакције.
1 масовни медиј уврштен у регистар страних медија који обављају функцију страног агента.
2 Генерално тужилаштво прогласило је истоимену организацију непожељном на територији Руске Федерације.
3 Организација, чије су активности препознате као непожељне на територији Руске Федерације
4 Организација је призната као екстремистичка и забрањена у Руској Федерацији.

[table id=1 /]



РИАФАН.РУ

Превод: Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *