Вучићева узданица: Јелена Триван месечно на два места прима скоро 7.000 евра

0

Јелена Триван (Фото: Medija centar Beograd)

Јелена Триван директорка Службеног гласника а од недавно и генерална директорка Мтел-а у БиХ, према сазњањима Нове на те две функције у две различите земље месечно зарађује близу 7.000 евра. Захваљујући блиским везама са Српском напредном странком, Триван пуну плату прима у обе фирме упркос томе што у њима очито не ради пуно радно време.

Некада ударна песница Демократске странке а данас „директорска узданица“ Српске напредне странке, већ пуна два месеца постиже немогуће – води две компаније и то у две различите земље.

Одговорна је за пословање Службеног гласника а од 15. октобра и Мтел-а у Босни и Херцеговини. Негде између, када треба одбити пројекте еминентних редитеља, води и Филмски центар.



У извештају о имовини и приходима које је Јелена Триван пријавила наводи се да као директорка Службеног гласника зарађује месечно око 200.000 динара.

Како је Нова писала, приходе и функцију у Мтел-у који је у власништву Телекома Србије, није пријавила Агенцији за спречавање корупције. То је према законској обавези требало да уради у року од месец дана, односно до 15 новембра. Она, међутим, то није урадила, те податак о томе колико зарађује у БиХ није доступан јавности.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Дискретно именовање на чело Мтел-а

Према сазнањима Нове, Јелена Триван као генерална директорка Мтел-а месечно инкасира око 600.000 динара.

То значи да се њени приходи у последња два месеца крећу близу 7.000 евра.

Извор Нове наводи да је Јелена Триван у компанији Мтел, од када је иненована за генералну директорку, била до сада неколико пута. То се може закључити и на основу вести и фотографија које су објављене на званичном сајту.

Прочитајте још:  Шиптарско кривосуђе ослобађа убице деце а хапси Србе због наводних ратних злочина



Оно што је чињеница јесте да је Јелена Триван запослена за стално на два радна места. Према Закону о раду Србије радна недеља траје пет дана, а радни дан осам сати односно најдуже 40 сати недељно. Исто је и у Босни и Херцеговини односно РС.

Уколико претпоставимо да ове законске одредбе важе и за директорку Триван, шансе да их испуни не постоје. Чак ни уз најбољу могућу организацију.



Како испуњава радно правне обавезе

Бивши повереник за информације од јавног значаја а сада адвокат Родољуб Шабић каже за Нову да таква ситуација у неким нормалним условима не би била могућа.

„ Постављање Јелене Триван или било кога другог, истовремено на руководећа места две важне и велике компаније у државном власништву, отвара низ питања. И са становишта целисходности, реалних могућности и са становишта законитости“, наводи Шабић и додаје:

„ Поставља се питање да ли је уопште могуће одговорити радно правним обавезама на толиком растојању, бити у обе фирме и руководити њима. То нису нека мала предузећа, то су озбиљна предузећа. Ту је наравно и питање законитости. Постављење је извршено дискретно, а није пријављено ни Агенцији за спречавање корупције“.



Афера Филмски центар Србије

Подсетимо, Јелена Триван је недавно доспела у центар пажње јавности због одлуке Управног одбора Филмског центра Србије, чија је она председница, да обори одлуку комисије да се финансијски помогне филмовима еминентних редитеља Срђана Драгојевића, Горана Марковића и Желимира Жилника.

Власт је тако преко Јелене Триван послала поруку како пролазе критичари власти.

Тада се открило и да је директорка Службеног гласника и председница УО Филмски центар у међувремену именована за генералну директорку компаније „Мтел“ из БиХ, чији је већински власник „Телеком Србија“. Она ту функцију и приходе које остварује на основу ње није пријавила Агенцији за спречавање корупције.

Прочитајте још:  Никле нове барикаде за РОСУ и ка Лепосавићу, блокирани сви правци



Агенција је због тога најавила покретање „претходног поступка провере“. Саговорик Нове, Родољуб Шабић каже да је такав одговор Агенције неозбиљан.

„Ако постоји незаконитост, а у овом случају је јасна јер није пријављена функција, поступак се одмах покреће а не неки претходни поступци. Агенција га води или га не води“, оцењује Шабић.

Подсетимо, антикорупцијско тело може да изрекне две мере – једна је јавно објављивање одлуке о повреди закона, а друга јавна препорука за разрешење. У случају да се сумња у прикривање имовине тада може да се покрене и кривични поступак.



Возач и стан од 150 квадрата

Извор Нове наводи и да је Триван довела и возача из Београда иако компанија Мтел има већ возача који је плаћен да вози директора. Незванично се говори и да је нова директорк у међувремену изнајмила стан у Бања Луци од око 150 квадрата.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *