И Линта реаговао: Тужилаштво да испита Мујићеву у вези са злочином у Кравици

0
линта

Миодраг Линта (Фото: Јутјуб)

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је Тужилаштво за ратне злочине Србије да испита Фадилу Мујић из Удружења “Мајке Сребренице” о монструозним злочинима почињеним над Србима у селу Кравица 7. јануара 1993. године.

Он је у саопштењу указао да је Мујићева дала интервју МТВ “Игман” у којем је потврдила да су муслиманске снаге на челу са Насером Орићем планирале напад на српско село Кравица, као и да је велики број жена из Сребренице, укључујући и њу саму, учествовало у том масакру и пљачки.

“У овом јавном сведочењу јасно се види да се радило о добро смишљеном плану, чији је циљ био убијање и етничко чишћење Срба и уништавање свега што је српско у Кравици” – навео је Линта.

Он сматра да интервју представља дубоку увреду за жртве, њихове породице и преживеле, јер Мујићева говори да је и она желела да учествује у нападу и оправдава убиства Срба чињеницом да су тражили храну.

Линта је подсетио да је на Божић 1993. године свирепо убијено 49 Срба и да је најстарија жртва имала 90 година.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Село је систематски опљачкано и запаљено је близу 700 српских кућа, као и око 2.000 помоћних и тридесетак друштвених објеката, док је више од 1.000 људи остало без својих домова.

Линта је указао да још не постоји ниједна судска пресуда пред Судом БиХ за почињена свирепа убиства Срба у Кравици и више од сто српских села и заселака на подручју средњег Подриња.

“Такође, не постоји ниједна пресуда за брутално мучење и убиства заробљених српских војника и цивила у сребреничким логорима. Тужилаштво БиХ и поред бројне материјалне документације, није до сада подигло оптужницу за масовне злочине над Србима у Кравици и средњем Подрињу” – истакао је Линта.

Прочитајте још:  Београд се приближава НАТО-у. Да ли су Срби заиста заборавили нападе Алијансе 1999. године?

Према његовим речима, главни циљ Тужилаштва и Суда БиХ јесте да пристрасним и непрофесионалним приступом оправдају безочну лаж да су Срби агресори и злочинци, а Муслимани ослободиоци и жртве.

“Због тога Тужилаштво за ратне злочине Србије има законску и цивилизацијску обавезу да покрене истраге и подигне оптужнице за злочине над Србима у Кравици и на многим другим мјестима у БиХ и Хрватској” – поручио је Линта.

Подсетимо, Портал Васељенска је ексклузивно извештавао о сведочењу Фадиле Мујић у коме се она отворено хвалила учешћем у нападу на српско село Кравица недалеко од Сребренице на Божић 1993 године.

 

Васељенска/РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *