Обнова куће злочинца под окриљем УН и ЕУ

1

Фото Б. Радомировић)

Судити по оштрим реакцијама и забринутости српске и јеврејске јавности, реконструкција куће Џафера Деве, истакнутог нацистичког колаборационисте, кога је одликовао Хитлер, а која се налази у центру јужне Косовске Митровице – требало би да буде заустављена.

Девина кућа саграђена je 1930. године по пројектима аустријских архитеката, а 1945. године прешла je у друштвену својину. Својеврсни потрес настао је када су ЕУ, УНДП и тзв. косовско министарство културе, омладине и спорта најавили почетак рестаураторских радова у вредности од 300.000 евра, како су навели, у „циљу доприноса стабилности, мира, као и очувања и рехабилитације културног и верског наслеђа”.

Музеј жртава геноцида јуче је оштро осудио најављену обнову куће. У саопштењу ове установе културе наводи се да посебно узнемирава чињеница да се овај срамотан и антицивилизацијски поступак одвија под окриљем УНДП-а, Европске уније и министарства културе, омладине и спорта тзв. Косова. Наведено је и како очекују да покретачи и реализатори овог, „у Европи до сада незабележеног случаја обнове објекта који се доводи у везу с једним ратним злочинцем – обуставе планиране активности и одустану од поступка који с правом изазива узнемиреност и забринутост јавности”.

„Због непосредног учешћа Џафера Ибрахима Деве у припремању и извођењу злочина на Косову и Метохији током 1944. године над српским и јеврејским становништвом, Музеј жртава геноцида сматра у најмању руку непримереним одлуку УНДП-а да подржи оснивање и смештање регионалног центра за културу у кућу поменуте особе, посебно ако је донаторима – агенцији Уједињених нација за развој и Европској унији – заиста стало до, како гласи назив самог пројекта, дијалога међу заједницама Косовске Митровице и њихове друштвене кохезије”, закључује се у саопштењу.

Прочитајте још:  МИП Русије: Развој догађаја на Космету указује на неуспех посредничке мисије ЕУ

Да ли због недеље, нерадног дана, тек јуче је пред кућом Џафера Деве, како су је крстили међународни представници из УНДП-а и представници ЕУ, која се сматра најстаријом у јужном делу Косовске Митровице, сасвим уобичајена ситуација.

У сокаку иза некадашње робне куће, која је до рата била оријентир за јужни део града, или варош, како је староседеоци зову, ретки људи су незаинтересовано пролазили и не обазирући се на објекат који је изазвао лавину негативних коментара.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На „тргу Мехмета Уке”, како су улицу у којој се кућа налази преименовали општински руководиоци с југа града, јуче, како смо могли да приметимо, ништа није указивало на то да су радови почели. Испред су били камиончићи у пролазу, а иза зграде, у тесном сокаку, који је до рата био калдрмисан, и даље су биле некадашње куће које ће, по свој прилици, као скоро све у јужној Митровици бити откупљене, а на њиховом месту ће никнути нове, модерне зграде.

Првенствено јер је Дева био био квислиншки председник општине Митровица и министар унутрашњих послова Албаније за време немачке окупације, којег је Хитлер одликовао 1944. године, а за чију се биографију везује и да је био активан учесник у регрутовању бораца у озлоглашеној СС дивизији „Скендер-бег”. Стоји и да је Дева прогонио, хапсио и у душегупке послао скоро све Јевреје не само из Митровице него и Приштине, Пећи, Призрена. Преживело је тек 47 особа старости од 21 до 55 годинa и све су се преселиле у Израел.

Кућа Џафера Деве позната је и као некадашњи дом здравља, касније и зубна амбуланта, а мало ко се сећа да је она била и општинска зграда. ЕУ и УНДП ће овде уложити огроман новац како би кућа, по њиховој најави, имала и „собу за госте”.

Прочитајте још:  Окршај запада и Београда: Хоће ли бити седнице СБ УН на захтев Србије

На познати телефон новинару „Политике” у УНДП-у јуче се нико није јављао. У више наврата с друге стране није било одговора мада смо незванично сазнали да је један представник ове организације, која представља „највећи мултилатерални извор развојне помоћи у свету” (како је наведено на „Википедији”), са чуђењем наглашавао „да му нису јасне реакција и толика помама поводом једне куће”.

Медији на Космету су пренели заједничко саопштење УНДП-а, ЕУ и косовског министарства, у којем наглашавају да су „мир, толеранција и поштовање свих људских бића најбитније заједничке вредности ЕУ, УНДП-а и Министарства културе, омладине и спорта”, као и да „оштро осуђују” наводе јавности да имају „нулту толеранцију” према било ком облику расизма, дискриминације, предрасуда на основу етничке припадности, који покушава да оправда или промовише расну мржњу и дискриминацију.

У заједничком саопштењу су објаснили и да реконструкција има за циљ да се „учува и рехабилитује културно и верско наслеђе, вођено потребом да се обезбеди његово постојање за потомство, фокусирајући се на архитектонске вредности таквих локалитета”. Очигледно да немају намеру да стопирају радове и поред бурних реакција, а из ових организација и косовског министарства су још навели и да ће кућа, када буде обновљена и функционална, имати „двоструку намену”.

Биће то простор, како су написали, за културне и друштвене догађаје. Регионални центар за културно наслеђе, где ће се окупљати локална заједница, истраживаће идеје, промовисаће интеркултурализам, толеранцију и повезаност.

Описујући је као кућу која има „изузетне вредности за културу, архитектуру региона и друштво уопште”, нагласили су да ће „музеј Џафера Деве и његове породице” имати и „собе за међународне госте”.

Прочитајте још:  Осуђенима за злочине над Србима одгођено издржавање казне

Милан Радојевић, градоначелник северне Косовске Митровице, реконструкцију куће назива „шокантном”, позивајући све „релевантне институције да откажу овај пројекат”. Да треба прекинути радове, мишљења је и Александар Гуџић, историчар из Грачанице, који за „Политику” каже да „разуме потребу косовске привремене власти да избрише своју фашистичку и нацистичку прошлост”, али да „донаторима УНДП-а и ЕУ није у интересу да им се име провлачи кроз овакве донације”.

– Реконструкција куће Џафера Деве, који је стицајем околности избегао руку правде, крајње је проблематична и злонамерна. Ово је штетно за друштвену кохезију и међународни дијалог. Ово је провокација према српској и јеврејској заједници, која је збрисана за време владавина Џафера Деве, не само из Косовске Митровице него и из целог косовскомитровачког среза, али и из Приштине, Пећи, Призрена, а више стотина је завршило на Старом сајмишту у по злу чувеним душегупкама – навео је за „Политику” Гуџић, уз напомену да „донатори треба да прекину овај пројекат јер је свима више него познато да се ради о кући сарадника Вермахта, под чијом је директивом српски и јеврејски живаљ за време Другог светског рата доживео ужасе и зверства, од којих се ни српска, ни јеврејска заједница никада неће опоравити”.

Политика

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Обнова куће злочинца под окриљем УН и ЕУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *