Портал ПРЕСС: Мило Ђукановић од Агенцији за спречавање корупције сакрио да је сувласник 13 факултета у Црној Гори

0
мила

Мило Ђукановић (Фото: Танјуг)

Председник Црне Горе Мило Ђукановић власнички је директно и индиректно повезан са укупно 16 активних привредних субјеката у тој држави, чија укупна актива прелази износ од 27,5 милиона евра, показује истраживање портала ПРЕСС у сарадњи са Мрежом за истраживање организованог криминала и корупције – ЛУПА.

Ђукановић је Агенцији за спречавање корупције (АСК) пријавио постојање само две компаније (правна лица) – Универзитатс и Глобал Монтенегро. Он АСК није пријавио чак 14 привредних друштава (13 факултета и универзитет) у којима је индиректни сувласник, открива ПРЕСС.

У Закону о спречавању корупције, како подсећа овај портал, јасно пише да је јавни функционер дужан да пријави тачне податке о имовини, који између осталог садрже и уделе у власништву других правних лица.

У имовинском картону предсједника државе пише да је власник 50 одсто капитала компаније Глобал Монтенегро и 25 одсто капитала фирме Универзитатс, у оквиру које послује Универзитет Доња Горица. У Централном регистру привредних субјеката (ЦРПС) може се пронаћи још 14 активних правних лица, која имају засебне жиро рачуне и пореске идентификационе бројеве (ПИБ), а која су власнички повезана са фирмом Универзитатс.

Наиме, ЦРПС бележи постојање привредног друштва УДГ Центар за стране језике, који је 100 одсто у власништву компаније Универзитатс, чија је укупна актива у 2020. години износила 15.213.974 евра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

УДГ Центар за стране језике има укупну активу у вредности од 133.343 евра. Ту је и Приватна установа високог образовања “Политехника”, у којој је Ђукановићева фирма власник 50 одсто капитала. Ради се о привредном друштву које има укупну активу од 496.181 евро.

Прочитајте још:  „Дритан је Чечен и то најгоре врсте – Светосавац“: Љубо и другари „оплакују“ отказивање концерта укро-белоруског Томпсона!

ЦРПС бележи и постојање Факултета за прехрамбену технологију, безбедност хране и екологију, у којем је фирма Универзитатс власник 50 одсто капитала. Ради се о привредном друштву које је имало укупну активу од око 326.273 евра пре две године.

Евидентиран је и Факултет за спортски менаџмент, од 130.697 евра, затим Факултет за дизајн и мултимедију “тежак” око 233.297 евра. Ни Факултет за културу и туризам није пријављен АСК. Ради се о привредном друштву које је такође 50 одсто у власништву Ђукановићеве фирме Универзитатс и које је имало 2020. године укупну активу од 860.140 евра.

Факултет примењене науке је уписан у ЦРПС, док Управа прихода и царина Црне Горе бележи имовину тог пословног субјекта од 512.520 евра. Ту је и Филолошки факултет Подгорица, који има значајно мању укупну активу од свега 99.102 евра.

Евидентирани су и Факултет хумансистичке студије, “тежак” 868.848 евра и Факултет за међународну економију, финансије и бизнис – привредно друштво које има укупну активу од чак 2.275.686 евра. Нема прецизног податка колики удео има Ђукановићева компанија Универзитатс у Факултету уметности, који такође има засебан ПИБ и банковни рачун, а чија актива достиже износ од 148.175 евра.

ЦРПС бележи и податке о Факултету за информационе системе и технологије, који има активу од 649.626 евра, али и Факултету правних наука Подгорица “тешком” 1.300.938 евра.

У ЦРПС је евидентирано и привредно друштво под називом Универзитет Доња Горица Подгорица, које је у власништву пет факултета иза којих стоји управо фирма Универитатс. Укупна актива Универзитета Доња Горица Подгорица 2020. године износила је 1.243.709 евра.

Прочитајте још:  „Окупаторски војник у мантији!“: Мирашеви пулени кидисали на о. Павла Кондића, забринули се за Милово здравље

Управа прихода и царина Црне Горе поседује финансијску документацију и Ђукановићеве компаније Глобал Монтенегро, која је пре две године имала укупну активу од 3.096.805 евра. Према најновијим подацима, стална имовина те фирме значајно је смањена продајом земљишта у Општини Будва.

Централна банка Црне Горе (ЦБЦГ) већ више од годину држи у блокади рачуне те компаније због неплаћеног дуга од 11.117.519 евра.

Продао фирму сину за евро, скривао фирме и у иностранству

ПРЕСС подсећа и да су медији раније објавили да је лидер Демократске партије социјалиста продао свом сину Блажу Ђукановићу за један евро подгоричку компанију Цапитал Инвест, преко Уговора о преносу удела 23. маја 2018. године, пред подгоричким нотаром Драгољубом Стругаром.

Дневни лист “Дан” писао је у новембру 2019. године да је Ђукановић годинама крио од јавности, али и надлежних државних органа за спречавање корупције да има заједничку фирму са контроверзним бизнисменом Мохамедом Борханом Рашидом.

У септембру 2007. године Рашид је у Подгорици основао „Монтенегро цомпанy фор реал естатес инвестмент анд девелопмент“, да би само два мјесеца касније сувласник постала сада угашена фирма „Примарy инвест“ чији је тадашни власник био председник државе.

Читаву операцију регистровања, али и скривања Ђукановићевих трагова у заједничкој фирми са контроверзним бизнисменом реализовала је адвокатица Ана Коларевић, која је прво заступала Рашида приликом оснивања компаније да би затим постала адвокат свом брату.

У фебруару 2019. године објављено је да је челник ДПС-а крио и офшор компанију Вагор инвестмент лимитед регистровану на Кипру. У афери Пандора папири из октобра прошле године публиковано је и да су Мило и Блажо Ђукановић 2012. године склопили тајне уговоре о управљању њиховом имовином скривајући се иза компликоване мреже повезаних компанија из Велике Британије, Швајцарске, Британских дјевичанских острва, Панаме и Гибралтара, а син председника Црне Горе је искористио ту структуру и да формира и две скривене компаније са ћеркама фирмама у Лондону и Црној Гори.

Прочитајте још:  Ненад Чанак, „витез“ од Белведера: Ове године да ко не пропусти паљење гума!

Н1

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *