На паркингу Рио Тинта паркирано 10 џипова, мештани Недељица тврде: „Пре неки дан су купили две куће, продавци уцењени“

0

Од тренутка поништења просторног плана, Рио Тинто је на подручју Недељица откупио још седам парцела и две куће, тврде житељи. Поручују да неће одустати од намере да бране своју земљу и на смену одлазе у Београд да пруже подршку својим комшијама, који су даноноћно испред Председништва Србије.

Недеља јутро у Горнијим Недељицама. Неки од житеља, вратили су се из Београда где су ноћили испред Председништва Србије, други ће тек отићи. Организују се у групама, да би стигли да позавршавају обавезе око домаћинстава и стоке, а онда опет, правац Београд.

Ипак, времена нађу за сваког новинара који их посети, а било их је, кажу последњих месеци безброј, домаћих и страних, који су навраћали у овај део Србије, да се увере како се мали народ бори против великог Рио Тинта.

Председник Месне заједнице и члан Удружења “Не дамо Јадар“ Драган Карајчић каже да, иако је премијерка рекла да је пројекат „Јадар“ стопиран, Рио Тинто и даље откупљује земљу.

„Пре неки дан су купили две куће, реч је о двојици људи који нису хтели да продају своја имања, али су приморани јер су их уценили експропријацијом. У делу где је предвиђено да буде постројење и фабрика, откупили су већ 80 одсто парцела“, објашњава Карајчић и додаје:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Нећемо се повући, ми немамо другу домовину, само тражимо да они напусте територију Србије, да нема ископавања литијума и бора. Бранићемо своју дедовину, политика нас не интересује. Хоћемо само да останемо овде и бавимо се пољопривредом, као и до сада“ каже он.

Прочитајте још:  Руски политиколог објаснио зашто Србија неће следити европски пример

Од 190 активних домаћинстава на територији Недељица, 50 је продато и сада представљају суморну слику рушевина без кровова и столарије, са таблама на којима је истакунуто упозорење да је приступ забрањен.

“Људи који су продали своје парцеле, купили су станове и куће у билизини. Ја имам троје деце и највише ме брине загађење и то да ли ће они моћи нормално да живе, ако овде буде отворен рудник”, каже мештанка Нада Росић.

Председник Удружења “Не дамо Јадар”, Александар Карајчић, тврди да је компанија Рио Сава појачала обезбеђење.

“Људи широм Србије питају се зашто се ми и даље бунимо, када су премијерка и председник рекли да је са Рио Тинтом завршено. Ми мештани најбоље знамо шта се дешава и шта нам и даље раде. Раније је на њиховом паркингу, када је радни дан, било пет, шест џипова, сада их има више од десет. Они врше психичку тортуру над нама и желе да покажу да није готово и да и идаље раде као и до сада”, каже Карајчић.

Живко Петковић, чија се кућа налази поред зграде представништва Рио Тинта у Недељицама, такође сматра да ова компанија и даље нормално ради.

“Видим да мајстори долазе, уграђују нека грејања на струју, убацују радијаторе. Уместо да скидају то и да се склањају, они се још више лагерују. Ова власт нема слуха за нас, они изгледа сарађују са њима. Мислим да ће се све то после избора у априлу, поново врати на старо”, сматра Петковић.

Житељи Горњих, Доњих Недељица и Слатине, да би заштитили сеоску цркву, која је како тврде, најстарији верски објекат, после манастира Троноше у овом делу Србије, сакупили су новац и захвљујући праву прече куповине, успели да откупеле 30 ари земљишта поред црквеног дворишта, пре компаније Рио Тито.

Прочитајте још:  Благо нашем Kризном штабу што је имун на корону – најавили строжије мере, па се изгрлили и изљубили

За ове људе црквена сала до недавно, била је место окупљања, где су се договарали о даљим плановима. У овој сали су, како кажу, примали и бројне делегације, домаће и стране, као и јавне личности које су долазиле у Недељице да им пруже подршку.

Одлуком Шабачке, епархије од 14. новембра прошле године, Црвеноопштински управни одбор донео је одлуку да „црвена сала и порта могу служити само за верске потребе и да се у друге сврхе не моги употребљавати“.

Народ се од тада окупљаја по кућама и, како кажу, немају намеру да одустну од борбе за своја домаћинства и вековна огњишта.

Данас

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *