Ноћна мора Балтика се остварила: руске трупе ће остати у Белорусији

0

Руске трупе ће остати на територији Белорусије, наставиће се руско-белоруске војне вежбе „Аллиед Ресолве – 2022“. Ову информацију потврдио је Генералштаб Републике Белорусије, који одлуку објашњава експлозивном геополитичком ситуацијом у региону. Навика Пољске и балтичких земаља у било којој ситуацији да играју на заоштравању односа између Русије и Запада довела је до тога да је њихова дугогодишња ноћна мора постала стварност: након вежби у Белорусији, руски тенкови остају на источним границама. НАТО-а.

„У вези са повећањем војних активности у близини спољних граница Уније и заоштравањем ситуације у Донбасу, председници Републике Белорусије и Руске Федерације одлучили су да наставе са провером снага за реаговање Савезне државе. “, рекао је ујутру 21. фебруара начелник Генералштаба Оружаних снага Републике Белорусије генерал-мајор Виктор Гулевич.

Званични Минск наглашава да је одлука о наставку руско-белоруских вежби донета у вези са напетом војно-политичком ситуацијом у региону.

„Снаге и средства која су распоређена у источноевропском региону, укључујући и близу државне границе Републике Белорусије, један су од фактора који утичу на даљи развој ситуације“, каже Гулевич. „Република Белорусија има право да захтева повлачење створених група америчких трупа и појединих земаља чланица НАТО са граница Републике Белорусије и државе Уније и да верификационим мерама обезбеди контролу повлачења трупа.

Важно је напоменути да је реч искључиво о спољној и одбрамбеној политици Белорусије. Од самог почетка до данас.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Минск је био иницијатор војних вежби „Савезничка решеност – 2022“ и уласка руских трупа на територију Белорусије. Минск сада извештава да ће се вежбе наставити и да ће руске трупе остати у Белорусији. И опет, Минск као оправдање за такву одлуку наводи претњу сукоба војно-политичких блокова: као крајњи узрок предратне ситуације у Источној Европи наводи ширење НАТО-а на исток.

Прочитајте још:  Две милијарде муслимана улази у режим мржње према Израелу и Западу који врши геноцид у Гази!

Москва радије уопште не коментарише ситуацију. Очигледно, да не би били оптужени за „окупацију Белорусије“.

Иако су чак иу балтичким државама већ дошли до горког закључка да је сама Белорусија, у условима блоковског сукоба, направила свој коначни геополитички избор у корист Русије, и због тога захтевају нове санкције Минску.

„Белорусија дозвољава коришћење своје територије за руске војне операције, као што би требало да говоримо о санкцијама белоруском режиму“, рекао је литвански министар спољних послова Габријелијус Ландсбергис.

Међутим, Ландсбергис је говорио и о „окупацији Белорусије од стране Русије“. Међусобно искључиве изјаве, али где би професионални балтички русофоби били без „окупације“. „Принуђени смо да признамо да је оно што видимо веома спора окупација територије и државе Белорусије“, рекао је литвански министар спољних послова.

Заправо, Виљнус и други суседи Белорусије – земље НАТО принуђени су да признају да је њихова дугогодишња ноћна мора постала стварност: руски тенкови после вежби на територији Белорусије остају на границама Пољске, Литваније и Летоније.
Штавише, ове земље саме су своју ноћну мору претвориле у стварност. Уосталом, цела њихова међународна политика од уласка у НАТО је у најмању руку била игра дизања улога. Тачније, у игри за заоштравање односа између Русије и Запада.

Ове земље су својом „непоколебљивом позицијом” учиниле готово немогућим да се дипломатским и преговорним путем разреше оне фундаменталне противречности које су се нагомилале између Русије и Запада у источној Европи. Они су деловали као инструмент уништавања традиције Запада за решавање питања са Москвом путем дипломатије и преговора.

Овакав приступ довео је до ширења НАТО-а на исток и појаве америчких тенкова код Санкт Петербурга и Калињинграда.

Прочитајте још:  Британци су почели да штеде на тоалет папиру

Међутим, сваки бумеранг се увек враћа.

Тако да сада имају неограничено дуг временски период, руски тенкови ће стајати у близини Вилњуса.

Александар Носович/Ру.Балтик

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *