Египатски суд каже да би емитовање погубљења могло да послужи као одвраћање за друге потенцијалне криминалце

0

Суд у Египту позвао је на ТВ вешање осуђеног убице, тврдећи да би то могло да помогне у одвраћању других потенцијалних убица, наводи се у писмима парламенту које су у недељу цитирали локални медији, преноси РТ.

Током дводневног суђења са великим публицитетом раније овог месеца, 21-годишњи Мохамед Адел осуђен је за убиство колегинице студента Најере Ашрафа испред Универзитета Мансура у северном Египту крајем јуна. Пријављено је да је Адел неко време вребао девојку, а када је одбила да се уда за њега, он је сковао језиву заверу да је убије.

Према видео снимку инцидента, који је постао виралан на друштвеним мрежама и изазвао негодовање широм земље, Адел је у више наврата избо Ашраф док је излазила из аутобуса у близини универзитета, скочио на њу и пререзао јој врат пред великим бројем ужаснутих посматрачи.

Адел је признао кривицу за убиство и осуђен је на смрт 6. јула. Међутим, због гнусне природе убиства, суд сада жели да направи пример од Адела и затражио је од владе да дозволи директан национални ТВ пренос извршења.

Зграда суда у Мансури написала је писмо египатском парламенту у којем објашњава да објављивање пресуде није довољно да одврати од сличних злочина у будућности.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Пренос, чак и ако је само део почетка поступка, могао би да постигне циљ одвраћања, који није постигнут емитовањем саме пресуде“, наводи се у писму, а преносе локални медији.

Аделов адвокат Фарид Ел-Дееб, који је био бранилац покојног бившег египатског председника Хоснија Мубарака, инсистира да његов клијент не заслужује смртну казну и обећао је да ће се жалити на пресуду.

Прочитајте још:  Суд тера Орбана да објави ТАЈНЕ УГОВОРЕ на прузи, а шта ће Вучић?

Египатска национална телевизија последњи пут је емитовала смртну казну 1998. године, када је држава погубила тројицу мушкараца који су убили жену и њено двоје деце у њиховој кући у Каиру.

Убиство Ашраф, као и друга убиства жена високог профила у Јордану и УАЕ која су се догодила у истом месецу изазвала су узбуну широм региона и на друштвеним мрежама. Активисткиње за женска права сада захтевају правду и осуђују недавни пораст насиља над женама у арапском свету.

Египатска фондација Едраак за развој и једнакост саопштила је да је документовала 335 насилних злочина над женама и девојчицама у Египту само између јануара и априла ове године и да је земља сведок „знатног пораста“ родно заснованог насиља, са 813 случајева пријављених у 2021. у поређењу са 415 у 2020.

Према истраживању УН из 2015. године, скоро осам милиона Египћанки тврди да је доживело насиље које су починили њихови мужеви или рођаци или странци на улици.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *