Европска комесарка за унутрашње послове Илва Јохансон: Припадници Фронтекса треба да буду распоређени и на унутрашњим границама Западног Балкана

0

Европска комесарка за унутрашње послове Илва Јохансон изјавила је да ће предложити да припадници Фронтекса буду распоређени и на унутрашњим границама на Западном Балкану и да ЕУ од држава региона очекује примену споразума о реадмисији илегалних миграната.

Прочитајте још:  Грчка од сутра затвара границе за држављане Србије?
Јохансон је после конференције министара унутрашњих послова Западног Балкана и ЕУ у формату Берлинског процеса, најавила да ће већ 4. новембра путовати у Скопље како би потписала нови статусни споразум о Фронтексу са Северном Македонијом.

То ће затим бити учињено и са свим осталим државама Западног Балкана, рекла је Јохансон синоћ на заједничкој конференцији за новинаре са немачком министарком Ненси Фезер, која је била домаћин конференције у Берлину.

Јохансон је рекла да ће Савету ЕУ предложити да усвоји нови мандат за преговоре о улози европске агенције за заштиту граница Фронтекс, како би убудуће његови припадници на Западном Балкану могли да буду распоређени не само на спољним границама ЕУ, него и на унутрашњим границама у региону.

У региону већ има 300 припадника Фронтекса, и они играју важну улогу, а планира се да тај број и улога буду још већи, рекла је Јохансон.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Она је изразила наду и да ће 3. новембра у Тирани бити одржана министарска конференција ЕУ-Западни Балкан о кријумчарењу људи, и да ће на њој бити усвојен споразум о оперативном партнерству у сузбијању те врсте криминала.

Европска комесарка је рекла да ће бити започети и разговори са земљама Западног Балкана о пуној примени споразума ЕУ-Западни Балкан о реадмисији илегалних миграната, и да ће први састанак бити одржан већ следећег месеца са Србијом.

Поновила је да ЕУ пружа подршку Западном Балкану у реадмисији држављана трећих земаља у њихове матичне земље.

И Илва Јохансон је, попут Ненси Фезер, нагласила значај хармонизације визне политике региона са стандардима ЕУ.

Прочитајте још:  Српска тробојка на здради Општине у Пљевљима
Немачка министарка Фезер била је домаћин министарског састанка у Берлину, на којем су министри и званичници земаља ЕУ и Западнобалканске шесторке разговарали о борби против илегалних миграција, кријумчарења људи, корупције и организованог криминала, као и о третману особа које се враћају из подручја под контролом џихадиста.

Према речима Јохансон, ове године је преко балканске руте у ЕУ ушло, или покушало да уђе три пута више илегалних миграната него прошле године,

Додала је да је порастао број илегалних прелазака преко границе Северне Македоније и Србије, али и да је велики број миграната који „легално стижу у неке земље Западног Балкана“, и сада „пуне центре за пријем избеглица у ЕУ“. Као пример је навела држављане Индије, Кубе и Бурундија.

Упитана за најаве са тројног састанка Аустрије, Мађарске и Србије, да ће те земље саме појачати регулацију и заштиту граница пошто, како тврде, ЕУ не чини довољно, Јохансон је рекла да то није тачно и да ЕУ чини јако пуно против илегалних миграција.

Ми смо знатно појачали граничне контроле уз помоћ Фронтекса, а имаћемо и најмодернији систем управљања границама у свету, који ће почети да ради већ следеће недеље када постане интероперабилан, рекла је Јохансон.

Немачко Министарство унутрашњих послова саопштило је јуче да су се званичници Западног Балкана и ЕУ сагласили о мерама за зауздавање илегалних миграција на „Балканској рути“, и да су најважније хармонизација визне политике западнобалканске шесторке са стандардима ЕУ и сузбијање кријумчарења људи.

Саопштено је и да је на састанку министара унутрашњих послова у оквиру Берлинског процеса постигнут и договор о ефикасној заштити граница уз подршку Фронтекса и о процедурама за реадмисију избеглица које немају правни основ за боравак у ЕУ.

На скуп у Берлину били су позвани представници Аустрије, Бугарске, Француске, Грчке, Хрватске, Италије, Пољске, Словеније, Чешке и Велике Британије, као и Западног Балкана – Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Косова, Северне Македоније и Србије. Учествовали су и званичници ЕУ и међународних организација.

Такозвани Берлински процес је формат годишњих састанака који је немачка влада, у време канцеларке Ангеле Меркел, иницирала 2014. године када је у Берлину одржана Конференција о Западном Балкану. Циљ процеса је да ојача сарадњу ЕУ са Западним Балканом, сарадњу унутар региона, као и да убрза његову интеграцију у ЕУ.

У оквиру Берлинског процеса сваке године се одржавају самит и низ пратећих састанака.

Прочитајте још:  Погинуо заменик шефа турске опозиције кад се на прослави, поводом победе, срушио балкон (ВИДЕО)
Ове године је, поред јучерашњег састанка министара унутрашњих послова, за данас планиран састанак шефова дипломатија земаља учесница, а за 24. октобар министара енергетике. Самит шефова држава или влада Берлинског процеса одржаће се 3. новембра у Берлину.

Н1

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *