Само су кинески милијaрдери успели да очувају богатство усред кризе са короном

0

Кина (Фото: Pixabay)

Истраживачки институт Хурун објавио је специјални извештај о двомесечном утицају вируса корона на укупно богатство 100 најбогатијих људи. Главни добитници су Кинези.

„Прва два месеца пандемије су избрисала све богатство створено у протекле две и по године“, стоји у закључцима директора института Руперта Хуџворфа.

„Богатство најбогатијих 100 људи на свету је пало 12,6 одсто или 408 милијарди америчких долара, тј. у просеку 75 милиона долара дневно“, навео је директор тог института, преноси портал „Сибиз“.

Релативни победник прва два месеца кризе због вируса је Кина, чија се тржиште боље одржало од америчког и европског. Хуџворф, познатији по кинеском имену Хурун, истиче како је пре кризе свет имао 2.816 милијардера, док се већ у марту овај број смањио за 20 одсто.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У светском топу 100 само је девет милијардера видело пораст свог богатства, сви из Кине.

Највише је, за 3,5 милијарди америчких долара профитирао Ерик Јуан Зенг с видео-конференцијском платформом Зум. За три милијарде су профитирали супружници Квин Јинглин и Квиан Јинг, произвођачи свињетине Мујуан. Алекс Xу Ханг, произвођач вентилатора и друге медицинске електроничке опреме, је зарадио 2,8 милијарди америчких долара. Власник пољопривредног и сточарско производног дива Њу Хоуп, Лиу Јонгхао је зарадио 2,5 милијарди америчких долара, једнако као и произвођач пластике Хаитиан, Панг Канг.

Најбогатији кинески двојац су и даље Џек Ма, оснивач Алибабе, те Пони Ма, ЦЕО Тенцента. Кина је додала шест нових милијардера на листу најбогатијих, док је Индија изгубила тројицу, а САД двојицу. Џеф Безос је и даље најбогатији на листи са 131 милијардом долара, уз пад од девет милијарди.

Прочитајте још:  Председник Азербејџана: Стиже одмазда

Највећи губитник је Бернар Арно, власник луксузних брандова ЛВМХ, који је изгубио 30 милијарди долара. Мукеш Амбани, власник Индијског Релајнса, је изгубио 19, једанко као и водећи амерички инвеститор Ворен Буфет. Бил Гјетс из Микрософта је изгубио 15 милијарди, Марк Закерберг из Фејсебука 13 милијарди, а Гуглов двојац Пејџ и Брин по 13 и 12,5 милијарди долара.



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *