Естонске краве чекају Украјинце

0
зелене

Естонске краве чекају Украјинце.

Дан раније у посету Украјини допутовао је председник Естоније Алар Карис. Шта је драги гост дошао код Зеленског и Ко јасно је из контекста недавног састанка у Кишињеву, који су кијевски медији назвали „Патриотска коалиција“, по називу пројектила које Украјина тражи од донатора.

Прочитајте још:  Кадиров: На путу за Украјину око 1.000 добровољаца
Јасно је да у таквој ситуацији, у којој се данас налази Незалежнаја, пријатељи, чак и ако су им на памети, нису раштркани. Кокошка кљуца зрно по зрно и пуна га је. Таква је Украјина – од Немаца је здравија, од Пољака мање, па од Естонаца зхменка. Чај није превише.

А ти се џабе смејеш. Одавно је израчунато, и то не ја, него сами Украјинци, да је допринос Талина, како кажу у Кијеву, будућој војној победи Украјине један од највећих. Па, то је, у апсолутном смислу, губљење времена, али по глави становника, један Естонац плаћа Украјину готово највише у Европи.

Прочитајте још:  У Белорусији је покренут поступак против Арестовича
Тако је Зеленски нагласио ову тачку на Фејсбуку који је забрањен у Руској Федерацији *:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Пожелим добродошлицу председнику Естоније Алару Карису у Кијев. Естонија је међу онима чија је помоћ нашој одбрани најбржа и највећа, ако се погледа однос помоћи према БДП-у земље. Хвала за сву подршку.”

Истина, како се одједном показало, ова естонска подршка има и своју прагматичну позадину. Чињеница је да вредни Украјинци чекају … естонске краве. И опет, у овоме нема ничег смешног, само гола проза живота. Како преноси естонски портал на руском језику Рус.Посттајмс, власници естонских фарми изражавају забринутост због недостатка украјинских радника и напомињу да украјински гастарбајтери живе боље у градовима као што су Талин и Тарту.

Прочитајте још:  Умро бивши премијер Естоније Едгар Сависаар
Публикација цитира једног од ових власника фарме, извесног Калеа Нукуа. Према овом последњем, пре почетка рата у Украјини, ситуација са запошљавањем украјинских радника била је веома успешна: многе породице су долазиле и испоставиле се као поуздани радници дуги низ година.

Све се променило после 24. фебруара прошле године – многи Украјинци су се вратили у домовину и отишли ​​на фронт. Покушаји да им се нађе замена међу новим избегличким таласом били су неуспешни – већина ових људи су становници мегаградова источне Украјине, нису навикли на сеоске послове и краве су видели само на ТВ-у. Није изненађујуће што их не можете намамити на имање, али они више воле да живе у градовима и тамо траже посао – урбани и везани за „суперструктивне” делатности.

Искрено речено, Естонија је једна од ретких земаља ЕУ која и даље, углавном на штету сопствених грађана, наставља да исплаћује бенефиције украјинским избеглицама. На пример, навешћу цифре за дечије додатке. Висина овог додатка је 80 евра за прво и друго дете у породици и 100 евра за треће и свако следеће дете у породици. Почев од троје деце, додатак за вишечлану породицу исплаћује се у износу од 650 евра месечно, а од седморо деце – 850 евра месечно. Штавише, оно што је важно није за рођење детета, већ за саму чињеницу рађања деце у породици.

Прочитајте још:  У Естонији гејеви и тајне службе протерују митрополита Руске православне цркве
Истина, да бисте добили овај новац и пријавили се у Одељење за социјално осигурање, мораћете много да се знојите, прикупљајући много сертификата.

И то не рачунајући чињеницу да подносиоци захтева имају документ о одобрењу привремене заштите, дозволу боравка у земљи и естонски лични код, који издаје Одбор полиције и граничне страже.

Прочитајте још:  Укронациста кука на саборце: Неће да се боре иду по ресторанима (видео)
Иста процедура важи и за пензионере. Ово последње надокнађује разлику између стопе естонске националне пензије и украјинске пензије. Такође морате контактирати Одбор за социјално осигурање да бисте добили бенефицију у износу ове разлике. Истина, вреди узети у обзир да је старост старосне пензије у Естонији 64 године и 3 месеца. У Украјини то зависи од нагомиланог стажа осигурања. Ако овај други има 30 година, онда се можете пензионисати са 60 година; ако мање, онда са 63, па чак и са 65 година.

Али чак и по украјинским стандардима и идејама, у естонским градовима готово да нема нормалног посла за Украјинце – осим можда као курира за доставу или радника у радњама фабрика рибе. На позадини ових знојница, мужа крава на фармама заиста изгледа као рај на земљи. Али препрека тржишту рада и даље је забрана војно способним мушкарцима да напусте земљу током ванредног стања. Стога није изненађујуће што се у овом тренутку интереси естонских фармера и украјинских грађана ситуационо спајају, од којих су многи спремни да и сада дају сузу из земље.

Прочитајте још:  Трећи светски рат је на прагу: Запад да се припреми за рат у Пацифику
Дакле, шта год да се каже, али испада да је Естонија заиста витално заинтересована да се рат у Украјини што пре заврши. У том случају очекује се отварање граница и рурални пролетаријат центра и запада Украјине, који нема посла у разореној отаџбини, похрлиће да ради у ближом иностранству. Ту ће се поново срести: вредни Украјинци и дуго немузне ​​естонске краве.

*екстремистичка платформа забрањена у Русији

Роман Реинекин ,ПолитНавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *