Тридесет хиљада Мухамеда онлајн, а Срби без струје

0
србе

Сарајево (Фото: ССО)

Положај Срба у бошњачким кантонима је катастрофалан, каже председник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић, истичући да је гори и од положаја миграната у Босни и Херцеговини.

Као конститутивни народ у Босни и Херцеговини, Срби, попут оних са Пркоса и из многих других места, немају ни струју ни воду, нити било какву помоћ кантона у којима су највећа већина Бошњаци. Срби, поготово повратници, каже Радановић, могу само да сањају о помоћи међународне заједнице и Федерације БиХ какву имају мигранти, а реч је о редовним оброцима, смештају, лекарској нези, помоћи у гардероби и могућности коришћења интернета.

Десет пута мање Срба

Пре рата на територији садашње Федерације живело је 530.000 Срба.

„Сада их према попису из 2013. године има око 50.000, с тим што је прошло шест година од пописа, тако да се може рећи да нема више од 40.000 Срба“, каже Радановић за Спутњик.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Највише их је у четири општине где су Срби у већини.

„Тамо где су Бошњаци у кантонима у већини, где српско становништво чини један одсто или ни толико, ту нема запослених Срба, иако Устав ФБиХ гарантује да, пропорционално броју пописаних Срба из 1991. године, мора бити и запослених Срба у јавним службама“, каже Радановић за Спутњик.

Он је положај Срба у тим кантонима оценио као катастрофалан. Лицемерним је назвао слаткоречива залагања Бошњака пред светом за суживотом и мултикултуралношћу, док се у Сарајевском кантону бележи више Арапа и других нација, означених у попису као остали (у збиру 4,0 одсто), него што има Срба (2,5 одсто).

Прочитајте још:  Цене горива непромењене – а нафта дупло скупља

„Само је православна црква у Пофалићима у Сарајеву нападана 18 пута“, констатовао је он.

Са друге стране, у Ливањском кантону боља је ситуација, и Срби тамо где су у већини имају три начелника општине — Босанско Грахово, Дрвар и Гламоч, а у Унско-санком кантону имају Србина за начелника општине Босански Петровац. Питање је, међутим, да ли би и то на штету Срба могло да се промени, јер, како каже Радановић, постоји намера да се у чисто српска села населе мигранти. По његовом мишљењу, реч је о намери да се промени етничка структура и да се исламизује оно што је и данас и увек био српски простор.

30.000 Мухамеда

„Прошли покушај да се то учини у селу Медено поље је пропао, а сада би да то учине у српском селу Липа“, каже Радановић.

„Што се тиче тренутних покушаја Владе Унско-санског кантона да неких 7.000 миграната пребаци из подручја Бихаћа у етнички српска села, ми се томе оштро супротстављамо. Спремни смо на све видове легитимне борбе, па чак и да физички спречимо долазак миграната. Скренули смо пажњу потписницима Дејтонског споразума да је то кршење анекса 7“, истакао је наш саговорник.

Он је напоменуо да се у БиХ налази 40.000 регистрованих миграната, али да их је сигурно и 6.000 више, као и да је највећи број без икаквих папира и да је 30.000 њих навело да се зове Мухамед и да долази из Сирије, иако је свима јасно да то није истина.

Општина Дрвар, која има 90 одсто српског становништва, донела је и одлуку да на својој територији не жели мигранте, а то је подржала и Влада Ливањског кантона, где Срби нису већина, и тај закључак прослеђен је Већу министара БиХ.

Прочитајте још:  Јулија Витјазова: Не можемо бити већи Срби од Срба

Оно што ће у српске општине у којима је привреда готово у потпуности замрла донети наду да би и неки други инвеститори могли да улажу у тај крај је нова фабрика „Јумка“. У њој ће, када у децембру буде отворена, посао наћи 100 жена.

Пошто од Федерације добијају само повраћај од пореза, дакле — само оно што морају, Срби у ФБИХ се једино уздају у помоћ Републике Српске и Србије, која је недавно помогла општину Дрвар, па ће у оквиру нове пословне зоне ускоро прорадити и фабрика „Јумка“.

Мира Канкраш Тркља / Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *