Вучић обећао укидање РТС претплате, а такса опет поскупела!

0

Александар ВУчић (Фото: Н1)

Српска напредна странка је своју предизборну кампању 2012. године почела обећањем да ће ТВ претплата бити укинута. Неколико година касније – такса већ други пут поскупљује.

Такса за Радио-телевизију Србије и Радио-телевизију Војводине од 1. јануара износиће 255 динара, уместо 220, предвиђено је изменама Закона о привременом уређивању начина наплате таксе за јавни медијски сервис. Kако подсећа “Инсајдер”, тај закон донет је 31. децембра 2015. године и од тада се такса за јавни сервис плаћа преко рачуна за електричну енергију, а ово је други пут да се мења износ таксе, будући да је крајем прошле године она повећана са 150 на 220 динара.

Образложење прошлогодишњег поскупљења било је да цена ТВ претплате није мењана од 2014, да су за то време поскупели трошкови живота, а да су повећане плате и пензије.

РТВ, 26. 11. 2019. године

Посланик Ђорђе Вукадиновић је начин на који је предлог образложен и облик у коме је дат окарактерисао као скандалозан и упитао зашто нису стигли извештаји о рационализацији РТС и РТВ. Указао је на чињеницу да ТВ такса поскупљује за 40 одсто, а да трошкови живота, по свим параметрима које је дала званична државна статистика, нису толико повећани.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Одговарајући на наводе Вукадиновића, државни секретар Министарства културе и информисања Александар Гајовић рекао је да је јавни медијски сервис “најбољи пријатељ сваке нације” и да такса која се плаћа за то не представља никакав намет, него “обавезу сваког грађанина”.

“Мислим да је дошло крајње време да се овде цене мало подигну. Мислите да је то много – ја мислим да није”, нагласио је Гајовић.

Прочитајте још:  Шидер, Грошељ и Виола фон Крамон! Сарадници ЦРТЕ иду у Брисел да оцрне Србију пред осведоченим србомрсцима!

Иначе, укидање обавезе плаћања ТВ претплате тема је која се у јавности појављује више од две деценије, нарочито у предизборним периодима. У кампањи за изборе у септембру 2000. године ДОС је истицао да ће по доласку на власт укинути тај намет. То је и учињено у фебруару 2001. Међутим, овај начин финансирања РТС-а враћен је 2005. године, а то су захтевале странке, некадашње чланице Демократске опозиције Србије, док су против били представници Српске радикалне странке, на челу са Томиславом Николићем и Александром Вучићем. Пошто је предложено да рачун за претплату стиже уз уплатницу за струју, Александар Вучић је у Скупштини Србије поставио питање шта ће бити са људима који имају бројила у свињцу.

Отворени парламент, 25. 8. 2005. године

“Дакле, то је нешто што су бројке и то су чињенице, а ја бих молио да нам објасните, као и грађанима Србије, како и на који начин ће, господине Kојадиновић, сада људи због бројила која имају у свињцу, као што рече Тома Николић, због онога што имају у својим шталама, због онога што имају у својим баракама, амбарима, таборима, морати да плате претплату. Ако то већ иде на електрично бројило, а сумњам да свиње баш много праве разлику између програма једне, друге, треће, пете или десете телевизије, а било би добро да нам укажете на то. Ја вам не нудим боље решење јер сте ви ово решење критиковали. Сада од вас тражим одговор како то да свиње плаћају претплату на јавни сервис, а да не знају ни шта да гледају, јер то питање сте ви, господине Kојадиновићу, својевремено поставили.”

Прочитајте још:  Колико ће коштати уље и друге намирнице: Сваки трговац „замрзава“ своју цену

А Српска напредна странка је своју предизборну кампању 2012. године почела обећањем да ће ТВ претплата бити укинута. То је изјавила тадашња шефица економског тима СНС Јоргованка Табаковић.

Фонет, 8. 3. 2012. године

„Предлог како да грађанима уштедимо јесте да их лишимо сувишног трошка, неплаћањем и укидањем телевизијске претплате.“

Након доласка на власт СНС, претплата је остала, а после честих питања грађана да ли ће претплата бити укинута, лидер СНС и тадашњи први потпредседник Владе Србије Александар Вучић огласио се на свом званичном „Твитер“ профилу у мају 2013. године.

Твитер, 23. 5. 2013. године

„ТВ претплата, као што сам и обећао грађанима Србије, биће укинута, јер ја не припадам оном типу људи који је 12 година обмањивао грађане Србије и бавио се само маркетиншким триковима. То је наша обавеза од које нећемо одустати.“
Годину дана касније, после победе на парламентарним изборима, тадашњи премијер Вучић је казао да ће претплата бити укинута, али је додао да ће то бити учињено на одређено време.

Тањуг, 11. 5. 2014. године

„Нисам се бавио стањем у РТС-у, али могу да кажем да се претплата неће уводити у наредне две, три године. Мада постоји притисак да се претплата врати. Ја сам рекао да сам против и сасвим сигурно да ћемо две, три године бити без претплате, рекао је Вучић.“

Усвајањем Закона о јавним медијским сервисима почетком августа 2014, саопштено је да се обавеза плаћања надокнаде за јавни сервис укида на мање од годину и по дана.
Б92, 27. 7. 2014. године

“Претплате нема, испуњено је обећање премијера Александра Вучића да ће претплата бити укинута. РТС и РТВ ће бити финансиране из буџета до 2016. године, а касније системом такси. Важно је рећи да такса не може прећи износ од 500 динара”, истакао је државни секретар у Министарству културе и информисања Саша Мирковић образлажући нови Закон о јавним медијским сервисима.

Прочитајте још:  Сад се види зашто су важни домаћи инвеститори

Тим Законом није предвиђено постојање претплате, али је само привремено укинило обавезу грађана да “издвајају новац за јавне сервисе” и одложило ју је за почетак 2016. године, до када су се јавни сервиси (Радио-телевизија Србије и Радио-телевизија Војводине) финансирали из буџета. Основна разлика између таксе и претплате је, како је објаснио тадашњи министар културе и информисања Иван Тасовац, у томе што је претплата подразумевала „неку врсту добровољности“, док је такса обавезна.

Kако је подсетио “Данас”, након што је Влада Србије привремено од 2014. до 2016. укинула претплату, Законом о јавним сервисима одлучено је да се, опет привремено, РТС и РТВ финансирају већинским делом из државне касе.

Та привремена одлука требало је да важи до 31. децембра 2018, па да се поново финансирање јавних сервиса врати искључиво путем такси. Влада Србије ипак је одлучила да се овакав комбиновани модел финанисирања РТС и РТВ настави до краја 2020. године.

Истиномер

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *