Скривена историја: Престоница Свевладовића и друге тајне Призрена (Видео)

0

Призрен (Фото: https://whc.unesco.org/)

Са др Небојшом Гаџићем причали смо својевремено о престоници Свевладовића. Њена локација се зна. Др Гаџић, који је пореклом Призренац, у емисији је детаљно описао где се шта налази.

У припреми пред емисију, бавили смо се и снимцима са Гугл мапа. На њима се лако могло видети да је на локалитету двора било покушаја градње објеката који су срушени јер се ради о заштићеном археолошком локалитету. Држава Србија се локалитетом није бавила ни док смо контролисали ову територију а данас је то и фактички немогуће јер то сада контролише шиптарска власт. Милош Милојевић је писао да се у његово време могао на овом локалитету наћи сребрни новац из времена Свевладовића.

Колико год да сада ствари изгледају безнадежно, можда ће за 30 година, неко ко сада има 20, а буде гледао ову емисију, знати где да тражи и да копа. Много тога, већи део, већ је однет, разнет.. Али земља и даље чува довољно одговора из прошлости.. Погледајте емисију, ако већ нисте…

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *