Заштитник грађана: Накнаде јавних извршитеља превисоке

0
(Фото: Krov nad glavom)

Заштитник грађана Зоран Пашалић саопштио је да су накнаде за рад јавних извршитеља превисоке, чиме се претварају у својеврсан вид казне и посебно угрожавају грађане лошег материјалног статуса.

„Нужно је стога преиспитати Јавноизвршитељску тарифу водећи рачуна о општим економско-социјалним условима живота, како не би егзистенцијално угрожавала грађане“, стоји између осталог у Мишљењу Заштитника грађана упућеног Kомори извршитеља и Министарству правде.

У саопштењу се наводи да се од почетка рада извршитеља 2012. године највећи број притужби које је Заштитник грађана примио на њихов рад односио на висину тарифе о наградама и накнадама за рад извршитеља, као и доставу писмена у поступку.

Доношењем Јавноизвршитељске тарифе иницијално прописане накнаде за рад јавних извршитеља су смањене, међутим, због начина на који су одређене врсте накнада њихови износи су и даље превисоки.

Пашалић такође наглашава да је потребно успоставити ефикасан механизам достављања у поступку извршења који ће осигурати како ефикасност у поступању и спровођења извршења с једне стране, тако и пуну правну сигурност за извршног дужника с друге стране.

Такође је важно да се у законским оквирима изврши стандардизација и уједначавање поступања јавних извршитеља приликом достављања, како би се обезбедило њихово једнообразно поступање.

У циљу заштите професије и јавног интереса, Пашалић истиче да је неопходно ојачати механизме контроле рада и одговорности јавних извршитеља ради обезбеђивања законитости и правилности њиховог рада, те доследно и у потпуности примењивати прописе којима је регулисан надзор над њиховом радом.

Нова економија

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.