Данас славимо светог Краља Стефана Дечанског : Свети Мрата, снег за врата!

0

Свети Стефан Дечански (Фото: Јутјуб)

Српска православна црква и њени верници 24. новембра славе Светог краља Стефана Дечанског, који се у народу назива још и Мратиндан.

Стефан Урош III Немањић (1276-1331) је био син краља Милутина и отац цара Душана. Отац је наредио да га ослепе, а син да га у старости удаве. При ослепљењу јавио му се свети Никола у храму на Овчем пољу и обећано му је да ће му вратити вид.

“Стефане, не бој се, ево твојих очију на моме длану, у своје време ја ћу тих их вратити”, рекао му је.

Пет година је свети Стефан провео у Цариграду као заточеник у манастиру Сведржитеља. Својом мудрошу, трпељивошћу, подвигом и благодушношћу изазивао је дивљење и монаха и целог Цариграда. Kада је прошло пет година свети Никола чудотворно је вратио вид ослепљеном краљу Стефану који је потом саградио храм Високи Дечани.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Свој век је проживео као праведник и мученик и тако га и скончао 24. новембра 1336. године. Заједно са светим Савом и кнезом Лазаром чини тројство најмудријих, најпожртвованијих и најблагороднијих личности и светитеља које је дао српски народ.

Обичаји на данашњи дан

Свети Владика Николај: Славе и молитве

У народу, посебно у источној Србији, постоје интересантни обичаји повезани с овим празником који потичу из паганских времена. По једном, на Мартиндан су Стари Словени славили култ вука који је истовремено моћан противник и заштитник од демона. Тако је настало веровање да 24. новембра Свети Мрата сазива све вукове и одређује им колико оваца од којег домаћина смеју да поједу те зиме тако да никоме не нанесу превелику штету. Отуд и обичај да се овце не изводе на овај дан из тора.

Прочитајте још:  Јерес над јересима и богохулство у Руској Православној Цркви Московске патријаршије (видео)

Такође, постоји и изрека: “Свети Мрата, снег за врата”, којом је означен почетак зимског, хладног и снежног периода године. Према веровањима у појединим деловима Србије, ако на овај дан домаћин прихвати кућне послове на себе, укућанима ће кренути набоље, али ако се понаша размажено и негодује, година ће бити лоша.

У овим данима ништа се не даје из куће, не преде се вуна и ништа се не пере. Kројачи и обућари одмарају, а жене не раде ручне радове.




Постоји веровање ако је на Мратиндан магловито време, зима ће бити променљива. Ако је дан сунчан и ведар, зима ће бити мразовита. Уколико имате било какав проблем са очима, на овај дан би требало да се помолите овом свецу, изговарајући ове речи:

“Теби, богославни Великомучениче, изврсноме заштитнику, приноси победне и благодарне песме Црква, коју ти избављаш од зала. И ти, имајући слободу пред Богом, ослобађај нас од свих опасности, да ти кличемо: Радуј се, краљу Стефане, мученика украсе!”

Kурир.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *