Нови лимит за енергетски угрожена домаћинства гори него стари

0

(Foto: Pixabay)

Београд – Министарство рударства и енергетике ускладило је износе месечних прихода домаћинства, као предуслова за стицање статуса енергетски угрожених купаца, са растом цена на мало у протеклих шест месеци. Иако би требало да се граница за доделу средстава повиси у складу са инфлаторним кретањима и најављеним поскупљењем струје, држава је ипак лимит оставила скоро непромењен.

За једночлано домаћинство услов је да укупни месечни приход буде до 14.570, за двочлано и трочлано домаћинство лимит је нешто нижи од 21.300, а за домаћинство са четири и пет чланова 27.850 динара.

Домаћинства са шест и више чланова могу да се квалификују за умањење рачуна за одређене количине електричне енергије или природног гаса ако чланови укупно приходују око 35 хиљада динара.

Претходним правилником из маја текуће године, наведени износи су били виши за стотинак динара по категорији домаћинства.

Сви грађани који примају новчану социјалну помоћ и дечији додатак могу да добију олакшице за струју аутоматски, путем центра за социјални рад.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Такави купци стичу право на умањење месечне обавезе за одређене количине струје или природног гас које потроши, која се креће од 120 кWх (или 35 кубика гаса) месечно за једночлана домаћинства, до 250 кWх и 75 кубика гаса за највећа социјално угрожена домаћинства.

Бесплатне киловате прошле године је добијало око 75 хиљада најсиромашнијих, а прошле зиме се тај број попео на близу 100 хиљада.

Ове године је у државном буџету издвојено 1,32 милијарди динара за субвенционисање енергетски угрожених купаца.

Службени гласник

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *