Незнање, лажне дипломе, партијско запошљавање: Ево на шта све Влада Србија даје скоро 200 милиона евра у 2020.

0

Министарство финансија (Фото: Милица Живковић)

Главни разлози зашто толико губимо међународне спорове за које и данас плаћамо цех су, како сматрају домаћи економисти, разлика у приступу наших и међународних стручњака, односно непозавање пракси и одлучивање да се, уместо да се реши јефтиније, проблем однесе на спор.

У буџету за 2020. годину издвојено је за казне и пенале 22 милијарде динара или скоро 200 милиона евра.

Како је и сам министар финансија рекао бранећи предлог буџета, тај новац ће бити одвојен за пенале и казне, то јест за спорове које је изгубила држава Србија и обавезе из 2007, 2008, 2009. и 2010. године, због неодговорних уговора.

Чињеница је међутим, да се цифра из године и годину повећава, а ми тако годишње губимо један ауто-пут, или средства којима би се многе породице могле извући из сиромаштва.

Шта ми то тачно плаћамо и зашто?

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Највећи део ових трошкова заправо су одштете које држава мора да плати због повреда уговора, односно изгубљене арбитраже. Ту су потом, пенали за неискоришћене кредите, а онда и казне самих министара које плаћају опет порески обвезници.

Главни разлози зашто толико губимо спорове су, како сматрају домаћи економисти, разлика у приступу наших и међународних стручњака, односно непознавање тих пракси и одлучивање да се, уместо да се реши јефтиније, проблем однесе на спор.

– Требало би у старту размислити да ли да одмах платимо казну због уговора који није добар, или да се споримо. Ми међутим, одмах кренемо у спорење, па плаћамо арбитражу, трошкове… Било би добро да знамо шта је тачно који износ у овој укупној цифри па да нешто и научимо – рекао је за Телеграф Бизнис економиста и консултант за страна улагања Милан Ковачевић.

Прочитајте још:  Немачка на страни Шиптара, Француска и Холандија против

Проблем свих наших влада је што често губе спорове

Према његовим речима, требало би обратити пажњу на то ко је шта уговарао, да ли је тако морало бити, а не да, као и увек, олако прође.
– Огроман ауто-пут ћемо платити на овај начин. Утрошићемо огроман новац који вреди толико да се може најнижи слој сиротиње извући из сиромаштва, бар за једну годину – додаје он.

Проблем, ове, али и претходних влада је што често губи спорове, каже за наш портал економиста Љубодраг Савић.

Како наводи, са једне стране су изверзирани, сурови професионалци, високообразовани, а са наше, иако можда правници, углавном буду они који нису имали много искуства у вођењу међународних уговора.

– Запањио сам се на пример, када сам гледао уговор о „Београду на води“, на колико је то страна и колико детаљно написано. Странци запишу све. Можда то неки наши не разумеју најбоље, или не обраћају пажњу, али то је главна разлика, у приступу. Понекад, имам утисак да се поједини уговори намерно праве са зачкољицама, јер сви елементи морају да се испоштују, и некима је то постао и бизнис – камате вам буду више него вредности уговора- објашњава Савић.

Према његовим речима, добро је што је сада ова цифра стављена транспарентно у буџет, а не да се плаћа из буџетских резерви. Грађани, истиче, треба да знају да су средства за то резервисана.

Наши стручњаци не познају уговоре као странци

Да је доста до знања и искуства, сагласан је и Ковачевић.

– Ми прво не припремимо добро пројекат, друго, када је већ дошло до спора, не решимо јефтиније него идемо на најскупљи начин, а то је спор. Имамо онда и трошкове спора и накнаде. Ако неко направи уговор да може да стави глину уместо камена, то је завршена ствар – каже Ковачевић.

Прочитајте још:  Албански председник Бегај тражио од папе да призна "Косово"

– Једноставно, наши стручњаци често нису на нивоу, нису оспособљени, немају искуства за разлику од странаца који су учествовали у више арбитража и знају шта хоће. Наравно, касније имају проценат од тога, а овде људи када заступају државни капитал, можда не отворе четворе очи. Требало би ту да порадимо, на њиховој обуци или да чешће ангажујемо међународне саветнике – додаје Савић

Коваћевић се надовезује и да је велика улога, када је реч о споровима, улога правобранилаштва.

– Правобранилаштво би требало да одбрани државу, а оно све одобрава –

Плаћамо казне за кредите које нам дају, а не искористимо их
Осим арбитража и камате спадају у казне. Односно узети кредити који се не користе. Прецизније, нереализовани пројекти.

Односе се и на кредитна средства која су одобрена, а које ми нисмо повукли. Кредитори плаћају резервизацију, јер да новац није узела Србија неко други би имао добит.

– Фигурирало се подацима да је држави у једном тренутку одобрено више од 5 милијарди разних средстава, а повучено је само 1, 5 милијарде. Дакле, ми смо плаћали пенале за 3 милијарде неповучених средстава. То су невероватне ситуације, ненормалне и време би било да завршимо са тим – каже Савић.

Неки спорови стари по деценију, две

Спорови који нас терете су стари и по деценију, две. Један од таквих је на пример изгубљена арбитража за ауто-пут Хоргош – Пожега.
Србија је изгубила спор и са компанијом АјСиЕн бившег премијера Милана Панића који се жалио зато што му је својевремено одузето власништво у фабрици лекова Галеника, али и са компанијом Имиџстар због афере Сателит и са привредником Србом Илићем који је купио београдски Путник.

Прочитајте још:  Другосрбијански медији позивају Београђане да подрже содомите

– Нисам одавно учествовао у арбитражама, али као експерт сам био када смо се судили и против Галенике, Путника, Србија турса, Мобтела, Паркинг сервиса. Не знам да ли смо уопште неку арбитражу добили – наводи Ковачевић.

Око РТБ-а Бор је вођено неколико арбитража, око ветропаркова, сваки трећи уговор у приватизацији је ишао на суд.

– Само за Галенику је вредност спора, у оно време, била више од 400 милиона евра – подсећа Савић.

У буџету за 2020. одвојена су средства и за обештећење Енерго-Зелене, односно инвеститора из Белгије који су у Инђији изградили фабрику, а потом је затворили.

Списак се ту не завршава…

Весна Бјелић, Телеграф Бизнис

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com