Доживотна робија за убиство и силовање: Данас ступају на снагу измене кривичног законика

0

(Фото: Новости)

ИЗМЕЊЕНИ Кривични законик, којим су у Србију уведени доживотна робија, кривично дело напада на адвокате и строже казне за повратнике, злостављаче, породичне насилнике, нападаче на службена лица, данас је ступио на снагу.

Свако ко убудуће нападне полицајца, судију, тужиоца, јавног бележника или инспектора неке инспекције биће осуђен најмање на годину, а највише на 12 година.

Нови закон предвиђа строже казне и за злостављање и мучење (уместо затвора од годину до осам година, сада је од две до 10 година), насиље у породици (минимална казна је била три, сада је пет година, а када наступи смрт малолетног лица 10 година), неовлашћену производњу и продају опојних дрога (казне су биле од шест месеци до пет година, а сада је од две до осам година), убијање и злостављање животиња (минимална казна више није три месеца, већ пола године).

Посебно ће се строго санкционисати продаја дроге малолетнику, душевно оболелој или заосталој особи, привремено душевно поремећеном или ономе ко се лечи од болести зависности. Строже ће бити санкционисана и продаја у школи или њеној непосредној близини, затвору и поправном дому, јавном локалу или на јавној приредби, или пак ако је дело извршио лекар, социјални радник, свештеник, наставник или васпитач, користећи свој положај.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић наглашава:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Што се нарко-дилера тиче, запрећена је казна од три до 12 година, а од данас сви који се усуде да приђу деци, да то раде у близини школа или у школама, ангажују малолетнике да продају наркотике, суочиће се са казном од пет до 15 година затвора, чиме се шаље снажна порука да држава то неће немо да посматра и да се не исплати диловање наркотика.

Прочитајте још:  Говор Вучића у УН:"ЧУВАЈУЋИ НАШЕ ГРАНИЦЕ, ЧУВАТЕ И СВОЈЕ"

Доживотна робија заменила је досадашњи затвор од 30 до 40 година, али је такође и алтернативно додата уз постојећу казну затвора за починиоце дела против полне слободе. Тако закон судијама даје могућност да решетке до краја живота досуде за тешко убиство, обљубу над дететом, над немоћним лицем или злоупотребом положаја, силовање, убиство представника највиших државних органа, тешка дела против уставног уређења и безбедности, геноцид и злочин против човечности, ратни злочин против цивила, заробљеника, рањеника и болесника, тероризам… Доживотни затвор је предвиђен под одређеним околностима и за оне који угрозе лица под међународном заштитом.

Покретач иницијативе да се затвор од 30 до 40 година за силоватеље и убице деце, трудница и немоћних замени доживотном робијом био је Игор Јурић, отац девојчице Тијане (14), коју је 2014. убио Драган Ђурић, месар из Сурчина.



За спречавање службеног лица у вршењу службене радње осуђени по новом закону више неће моћи да добије мање од годину дана, а максимална казна код најтежег облика дела подигнута је са 10 на 12 година. Ни насилници на стадионима или јавним скуповима више неће моћи да добију мање од године, а казна може ићи до 12 година.

Закоником је проширен и круг кривичних дела која не застаревају. Поред ратних злочина, сада су то и поменута кривична дела за које је предвиђен доживотни затвор. Особа осуђена на ову казну може добити условни отпуст после издржаних 27 година, изузев када су у питању злостављање детета и малолетника, немоћног лица и труднице са смртним исходом.

На иницијативу МУП, вишеструки повратници добијаће убудуће далеко веће казне. Њима не може бити изречена санкција испод половине казне законом прописане за то дело.

Прочитајте још:  Ђурђевић: Изменом Поглавља 35, Европска унија нам оспорава право на државу

Министар Стефановић објашњава:

– Наша иницијатива “три ударца” ће омогућити да они који се определе да буду нарко-дилери неће моћи да рачунају на условне или благе казне, већ на тешке затворске казне. Закон омогућава знатно строже кажњавање повратника, посебно за дела у вези са насиљем и наркотицима. Неће моћи да се ублажи казна свима који понове кривично дело. А када га понове трећи пут, казна ће морати да буде већа од половине максимално запрећене казне затвором. Код најтежих кривичних дела, убиства, силовања, обљубе, повратницима ће се изрицати казна већ у другом чињењу кривичног дела, која неће моћи да буде мања од половине максималне казне – објаснио је Стефановић.

Ни условна осуда више се не може изрећи за дело за које је запрећена казна од осам година навише. Закон уводи и ново кривично дело – напад на адвокате.

СТЕФАНОВИЋ: ВАЖАН ДАН ЗА СРБИЈУ

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић истакао је на јучерашњој ванредној конференцији за медије да је за Србију изузетно важан почетак примене измењеног кривичног законика:



– Омогућиће да сви монструми који убију дете или учине тешко кривично дело добију одговарајућу казну, доживотну робију за убиство детета, и спречиће се да се таква врста кривичног дела поново почини. Овај закон омогућиће и знатно строже кажњавање повратника и никоме неће моћи да се ублажи казна.

НА 40 ГОДИНА – 85 ОСУЂЕНИХ

ЗАТВОР од 30 до 40 година уведен је у српско законодавство 2002. године, када је и званично укинута смртна казна. Последње стрељање извршено је 14. фебруара 1992. Тада је у Сомбору убијен Јохан Дроздек, осуђен на смрт 1988. због силовања и убиства шестогодишње девојчице, кћерке свог пријатеља. Између 1991. и 2002. изречено је 19 смртних осуда, али нису извршене. У овом тренутку у затворима се налази 85 људи осуђених на казну од 40 година.

Прочитајте још:  Опет мртви гласају: гласају: Преминула породица на бирачком списку

ЈУРИЋ: УБИЦЕ ДЕЦЕ СКЛОНИТИ СА УЛИЦА

После готово три године од иницијативе Игора Јурића (на слици), оснивача Фондације “Тијана Јурић”, да се убице деце доживотно склоне са улица, измене Кривичног закона од данас почињу да се примењују, а Јурић је рекао да је имао огромну подршку људи.

Он је додао да га је изненадило што су се критике појавиле на крају, када је закон требало да буде усвојен.

– Нисам одустао. Мислим да је ово друштво било спремно и да му је била потребна ова промена – навео је Јурић.

Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *