Од данас скупља струја, ево и за колико!

0

Еври (Фото: Pixabay)

Цена електричне енергије за домаћинства од данас ће бити скупља 3,9 одсто, како је раније саопштило Министарство рударства и енергетике.

Одлука о поскупљењу струје ступа на снагу, а увећани рачуни стићи ће на наше адресе у јануару, када се и обрачунавају децембарске обавезе.

С обзиром на то да је просечан рачун за електричну енергију за домаћинства у распону од 2.500 до 3.500 динара, то значи да ће рачуни бити већи за 100 до 110 динара. Ипак, повећање цене зависи од тога колико месечно трошите и у којој тарифи завршите обрачунски период.



Kиловат струје у вишој, дневној тарифи у зеленој зони код двотарифних бројила кошта 5,962 динара, док је у нижој тарифи 1,491 динар. У плавој зони киловат је током дана 8,943, а ноћу 2,236 динара. У најскупљој, црвеној зони постоји велика разлика. Дању је киловат-час 17,887, а у нижој тарифи, односно током ноћи, 4,472 динара.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Подећамо, Србија је и после последњег поскупљења струје из 2017, остала држава са убедљиво најнижом ценом електричне енергије у Европи, односно, према рачуници Министарства рударства и енергетике од последњег поскупљења, које је било пре две године, далеко испод цена у региону.

Наиме, струја је за 7,2 одсто нижа него у Македонији, 18,9 одсто него у БиХ, 24 одсто него у Албанији, 35,8 одсто него у Бугарској, 79,97 одсто него у Хрватској, 85 одсто него у Румунији, 125 одсто него у Словенији.

Убедљиво најскупљу струју у Европи плаћају домаћинства у Немачкој и Данској, чак 30,5 евроценти по киловат-часу. Иначе, то је највећа позната цена струје у свету.

Прочитајте још:  Поворка „Бесмртног пука” биће одржана у Србији са гостима из Санкт Петербурга

Ало

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *