Марко Марјановић: Ко су Јеховини сведоци и како се врбују жртве

0

(Фото: Profimedia)

Секте су религијски подељене на псеудохришћанске, псеудохиндуистичке, синкретистичке, сатанистичке. Почећу са псудохришћанском сектом, због њеног интензивног деловања у нашем региону.

(У прошлој колумни навео сам које све групе секти постоје и делују код нас, а данас ћу именовати и које су то).

У псеудохришћанске секте спадају:

– Јеховини сведоци

– Божија деца

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Црква божија

– Христова црква малокрштења

– Слободна црква

– Реч живота

– Пентакосталци

ЈЕХОВИНИ СВЕДОЦИ су најзаступљенија и најбројнија секта у свету. Творац је Чарлс Тејз Расел, који ју је основао 1851. године под именом “Друштво озбиљних истраживача Библије”. Функционишу под тим именом (називом) све до 1931. године, када мењају име и постају ЈЕХОВИНИ СВЕДОЦИ.

Рачуна се да их је данас преко 30 милиона, а њихов број се из године у годину интензивно увећава. Главна база им је у Франкфурту, а светски центар у Њујорку. Функционишу пирамидално. За сваку државу појединачно постоји председник, а у његовој ингеренцији су одбори и скупштине. Свака скупштина има неколико својих тзв. краљевских дворана, тј. богомоља.

На Јеховине сведоке можете наићи свуда. На пијаци, на улици, испред школа, болница или старачких домова. Вероватно су вам већ и покуцали на врата у жељи да вам објасне своје тумачење Библије и понудили вам неку од њихових часописа или књижица. Једна од тих је и “Кула стражара”.

Невероватно су добро организовани. Циљна група су углавном старији људи, због некретнина, следе људи који су имали неку трагедију, личну или породичну, који имају кризу у браку, проблем са алкохолом и сл.

Прочитајте још:  Темплари подмукло ударили на Светог Саву и српску децу Косовског Поморавља

Прва фаза је такозвана “фаза врбовања”, у којој показују задивљујућу вестину комуникације. У тој фази вам прилазе обично у пару. Упознају се са вама – обично су то изузетно пријатне жене или привлачне и фине младе девојке, које теско можете да одбијете. Указују вам невероватно уважавање и пажњу – фантастични психолошки потез који прија људској сујети.

Након тога вас позивају на дружења, заједничке молитве, а срдачни загрљаји су обавезни приликом сваког сусрета. Након неколико долазака постајете везани за ту групу са осећајем припадности и пријатности. Тиме се завршава ПРВА ФАЗА врбовања и започиње ДРУГА.



У овој фази покушаће да увуку и чланове ваше породице, фамилије или пријатеље. Ако у овој намери не успеју, онда покушавају да сатанизују све њих у вашим очима. Велика шанса је да у томе успеју јер после прве фазе, ви сте почели да размишљате како они желе. Након тога, уз занимљиве приче, пуно похвала и дивљења, почињу да вам нуде да мисионарите за њих, а ви ћете се осећати почаствовано.

Карактеристично за све секте је њихов општи циљ, а то је да се ви, односно васа личност подређујете интересу секте. Ако је ваше здравље, а често и живот у питању, опет морате следити њихове каноне, као, на пример, одбијање трансфузије крви објашњењем да се у крви налази и душа. Ако је ваша имовина у питању, временом ће вас ослободити и тог “терета”.

Испричаћу вам причу једног бившег члана ове секте, данас сарадника нашег удружења.

Момак, генерација 70-их, прошао ратове и страдање деведесетих. Тешко је то заиста поднео. Прво је тражио спас у алкохолу, док га нису заврбовали да уђе код њих. У секти се упознао са многобројним члановима, дружили су се свакодневно, молили се. У секти је упознао и девојку, заљубио се и засновао породицу.

Прочитајте још:  Русија: Јеховине сведоке финансира Америка

После неких десетак година УСТУПИО је (поклонио) кућу заједници, заузврат добивши стан од 40-ак м2. Данас је на плацу на ком је био његов дом, изграђена велепна вишеспратница од 1.500 м2 вредна између три и четири милиона евра.

Седам година касније, обраћа се насем удружењу (ЗИД) за помоћ, са зељом да напусти секту.

Успевамо.

Сви дотадашњи “пријатељи”, “браћа” и “сестре” окрећу му леђа и изопштавају га из друштва. Станови на његовом плацу су продати. Никада му није исплаћена адекватна новчана надокнада. Ова прича ипак има леп наставак.

Овај сад већ зрео човек, временом кроз посао упознаје разне друге људе, отварају се неки нови кругови, његов живот поново поприма неки нормални ток. Супруга је и даље Јеховин сведок, али је успела да прихвати његов избор. Данас живе заједно у стану који је и једина некретнина која је остала у његовом власништву.

Ипак, страх је и даље присутан при помени секте. О својим страдањима у њој не жели јавно да говори, али смо добили његову сагласност да са вама поделимо његову животну прицу, уз загарантовану анонимност. Свој страх побеђује борбом против деловања секте уз помоц насег удружења, а награда му је сваки “ослобођени” члан.

Извор: “Директно”



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *