Ево како се правилно сеје Божићна пшеница: 5 корака до бујне и зелене пшеничне траве!

0

(Фото: Shutterstock)

Божићна пшеница се по обичајима сеје на Свету Варвару, која се празнује 17. децембра.

Ево како да правилно посејете овај најлепши празнични украс:

1. Пре сејања пшеницу је потребно добро натопити у млакој води те је оставити преко ноћи да одстоји. Након тога осушите је на папирнатом убрусу те посејте јер ће тако боље проклијати.

2. Пшеницу је најбоље сејати на тањурићу или у мањој саксији. Немојте штедети на семену и прекријте њиме дно посуде тако да не остане празног места – чак је пожељно да се семе местимично преклапа. Затим је прекријте још једним слојем земље.

Уместо земље можете употребити и слој памучне вате натопљене водом и по њој послагати зрна пшенице. Вата је практична јер упија вишак течности.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




3. Пшеницу немојте држати на месту које је превише близу грејања јер би се могла осушити. Најбоље је ставити поред прозора, на умерено топло и светло место.

4. Првих неколико дана, пре него што пшеница почне ницати, прекријте је алуминијском фолијом која чува влагу.

Чим почне пуштати зелене изданке, уклоните фолију и заливајте пшеницу умерено сваки дан. За залијевање тањирића пшенице потребна вам је отприлике једна кашика воде, а да би се вода равномјерно распоредила, добро је употребити пластичну флашу са распршивачем.

5. Kада пшеница нарасте, исеците врхове тако да буду пођеднаке висине. Обичај је и везање украсне тробојне машне око пшенице.



Стил

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *