ФБИ нуди награду од 5 милиона долара за информације о хакерима који стоје иза банкарског тројанца Dridex

0

Вашингтон – Министарство правде Сједињених Држава открило је идентитете двојице руских хакера и оптужило их за развој и дистрибуцију банкарског тројанца Dridex помоћу кога је током претходних 10 година двојац украо више од 100 милиона долара.

Максим Јакубетс познат по надимку Аква (32), вођа хакерске групе “Evil Corp”, и његов саучесник и администратор Игор Турашев (38) дистрибуирали су Dridex (који је такође познат и под називима “Бугат” и “Кридекс”) преко имејлова које су масовно слали на адресе жртава.

Undated images of Maksim Yakubets (left) and Igor Turashev, who were indicted by US authorities on Thursday. Photo: FBI via AFP

Стејт Департмент је најавио награду од 5 милиона долара, што је до сада највећа награда понуђена за информације о осумњиченима за дела из области сајбер-криминала. ФБИ је понудио 5 милиона долара за информације које би могле довести до хапшења Јакубетса, који је и даље на слободи.

“Бугат је мултифункционални пакет злонамерног софтвера дизајниран да аутоматизује крађу поверљивих личних и финансијских информација са заражених рачунара, попут података за онлине банкарство”, наводи се у саопштењу америчког Министарства правде. “Малвер Бугат направљен је да савлада антивирусне и друге заштитне мере које користе жртве. Kасније верзије злонамерног софтвера биле су дизајниране тако да помогну у инсталирању ransomware-а.”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Поред тога што је развијао и дистрибуирао Dridex, Јакубетс је оптужен и за заверу са циљем извршења преваре у вези са злогласним малвером “Зеус” који је одговоран за крађу 70 милиона долара са банковних рачуна бројних жртава.

Јакубетс и његови саучесници су заразили хиљаде пословних рачунара малвером који је крао лозинке, бројеве рачуна и друге информације неопходне за пријаву на онлајн банковне рачуне, а затим су користили ове податке да би украли новац са банковних рачуна жртава.

Прочитајте још:  Покушај државног удара осујећен у Буркини Фасо

У откривању идентитета оба сајбер-криминалца америчком ФБИ је помогла британска Национална агенција за криминал (НЦА). НЦА је започела истрагу о Dridex групи још 2014. године и неколико година је прикупљала доказни материјал који подржава оптужницу америчког тужилаштва.

НЦА је 2015. године срушила инфраструктуру Dridex-а. Међутим, у року од неколико недеља група Евил Цорп је успела да се врати у игру. Исте године, ухапшен је Андреј Гинкул “Smilex”, један од дистрибутера малвера Dridex.

Заједничка истрага открила је да Јакубетс “такође пружао директну помоћ руској влади” крађом поверљивих докумената у нападима које је финансирала руска држава.

Сједињене Државе такође су увеле санкције против 17 других појединаца и 7 руских компанија због њихове повезаности са хакерском групом Evil Corp.

Верује се да Јакубетс тренутно живи у Русији, али ако икада буде изашао из земље, биће ухапшен и изручен Сједињеним Државама. Он вози персонализовани Ламборџини са регистарским таблицама на којим пише “Лопов”. Он је познат по свом стилу живота “на високој нози” – зна се да је само на своје венчање потрошио више стотина хиљада долара.

Информација

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *