Руска полиција извршила претрес у канцеларијама Nginx-а, приведени суоснивачи компаније

0

Игор Сисоев

Москва – Руска полиција извршила је претрес московских канцеларија Nginx-а, компаније која стоји иза другог најпопуларнијег веб сервера на свету, због тужбе за кршење ауторских права коју је поднео Рамблер, руски претраживач и имејл провајдер.

Према извештајима локалних медија, полиција је извршила претрес и притворила неколико запослених у компанији, укључујући Игора Сисоева, програмера Nginx-а, и Максима Kоновалова, другог суоснивача компаније.

Преко 30% веб сајтова на интернету данас, укључујући и многе од најпопуларнијих светских веб сајтова попут Netflix-а и Twitch-а, ради на Nginx серверу.

Игор Сисоев је створио Nginx почетком 2000-их и отворио га 2004. године, а 2015. основао је компанију Nginx коју је купила америчка технолошка компанија F5 Networks, за 670 милиона долара.

Према ономе што се може видети у тужби коју је поделио на Твитеру, Рамблер је оптужио да је Сисоев креирао софтвер док је радио као систем администратор за компанију. Зато Рамблер тврди да има ауторска права за Nginx.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Рамблер такође тврди да је Сисоев радио на пројекту током радног времена, а потом је касније илегално дистрибуирао софтвер, због чега је Рамблер проценио штету на 51,4 милиона рубаља.

“Стога, свако коришћење овог програма без пристанка Рамблер Групе представља кршење ексклузивног права.”

У интервјуу који је дао једном руском сајту 2012. године, Сисоев је потврдио да је заиста радио у Рамблеру када је почео да ради на пројекту, али да је то радио у слободно време.

Тужба је поднета на основу члана 146., одељка 3 Kривичног закона Руске Федерације (кршење ауторских и сродних права).

Прочитајте још:  Роскомнадзор је ограничио приступ Радију Слобода и Руском сервису Би-Би-Си

Nginx се још увек није огласио поводом ове ситуације.

Информација

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *