10 трикова да искористите брашно у кући, а да није за хлеб – чисти, уклања бубуљице, даје сјај…

0

(Фото: Depositphotos/david-pull.hotmail.com)

Осим за припрему хлеба и колача, брашно ће вам послужити и за згушњавање кремастих умака и варива. Ову трајну намирницу корисно је увек имати при руци, не само за кување него и зато што вам може олакшати чишћење.

Служи као суви шампон

Мало брашна можете да искористите како бисте очистили косу “на суво”, односно упили вишак масноће. Пре тога важно је да просејете брашно, јер ће вам тако бити лакше да га равномерно нанесете. Поспите просејано брашно на корен косе помоћу мекане четке за шминкање. Пустите да брашно одстоји 30 минута, затим га истресите или ишчешљајте из косе. Најбоље је да ово изведете у кади, како не бисте направили неред у купатилу. Брашно ће упити вишак масноће из косе и она ће након овог третмана изгледати много свежије.

Помоћ против бубуљица

Да бисте се брже решили бубуљица, помешајте мало брашна с медом. Прекријте фластером и оставите да делује преко ноћи. Ујутру исперите и бубуљица би требало да буде знатно мања захваљујући умирујућем деловању меда и брашна, које ће га исушити будући да извлачи масноћу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



За сазревање авокада

Ако имате авокадо који још није посве зрео, можете употребити брашно како бисте убрзали процес зрења. Ставите авокадо у папирну кесу, покријте га брашном и оставите тако да одстоји један дан. Авокадо би након тога требало да буде спреман за јело.

Одбија мраве

Познато је да со одбија мраве, а сличан учинак има још један бели прах, а то је управо брашно. Зато – уколико уочите мраве негде у кући, поспите то подручје брашном. Мрави не воле прашкасту структуру ни укус брашна, па ће избегавати то подручје.

Прочитајте још:  Не бацајте воду у којој сте кували пиринач: Древни кинески лек за здрав организам

Чисти масноће

Поспите брашно по проливеном уљу или некој другој масноћи и биће вам лакше да га уклоните. Пазите да то не чините рукама ако је уље још вруће.

Одлично за обликовање

Брашно није само практично – може да буде и забавно! Употребите брашно и мало баби уља како бисте добили “тесто” за обликовање попут пластелина, који деца воле. Помешајте осам шољица брашна са шољицом баби уља. Осетиће се да је смеса од брашна, али можете је обликовати у који год облик желите.



Направите домаћи лепак

Помешајте брашно и воду у једнакој размери и мешајте док не постане глатко. Смеса би требало да буде као за палачинке. Излијте је у лонац и загревајте на средњој температури. Kонстантно мешајте док не прокључа па макните с ватре и пустите да се охлади. Чувајте у херметички затвореној посуди и наносите четкицом.

Очистите бакар

Помешајте брашно и со у једнакој размери с довољно сирћета да се формира паста. Нанесите пасту на бакарну површину и пустите да одстоји док се не осуши. Исперите предмет топлом водом и биће чист и сјајан.

Освежите шпил карата

Стари шпил карата можете освежити брашном. Ставите карте у кесицу с пуно брашна, затворите и добро протресите како би прекрило све карте. Брашно ће упити нечистоће попут влаге и масноћа и биће их лакше уклонити чистом, сувом крпицом.

Даје сјај посуђу

Након чишћења својих уређаја од нерђајућег челика, можете да употребите мало брашна како бисте их исполирали. Само поспите мало брашна на чисту суву тканину и изгланцајте апарате како би заблистали.

Прочитајте још:  НАЈБОЉИ ПОСНИ KОЛАЧ: Сочан десерт са кикирики путером и чоколадом



Извор: 24сата.хр

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *