Мишљења су подељена: Може ли мућкање уља у устима да побољша здравље усне дупље?

0

(Фото: Depositphotos/belchonock)

Последњих неколико месеци окружени смо причама о томе како је мућкање уља у устима, стара Ајурведска пракса, нешто што побољшава здравље усне дупље.

Овај поступак је прилично једноставан. Све што треба да урадите јесте да узмете кокосово, маслиново или сунцокретово уље и мућкате га у устима око 20 минута, а потом испљунете.

Немојте га гргљати или гутати. Уље би требало да очисти уста од бактерија и токсина. Здравија усна дупља потом доноси низ других предности: чистија кожа, ублажени симптоми ПМС – а, алергија и мигрена.



Постоје два главна разлога због којих стручњаци верују да је мућкање уља у устима добро: чисти уста од бактерија – јер уље има антимикробно деловање и ствара заштитни склиски слој који спречава накупљање бактерија.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Представљамо вам мишљења стручњака о овој, све популарнијој, методи неге усне дупље и побољшања здравља.

Шта кажу натуропатски лекари?

Прва и најбоља предност је боље здравље усне дупље: светлији зуби, здравије десни и мањи ризик од настанка инфекција. Здравље усне дупље утиче на здравље целокупног организма.

Скептици можда мисле да је мућкање водице за испирање уста исто као и мућкање уља, али то није истина. Бактерије у нашим устима су прекривене слојем масти које се лијепе за уље, стога је мућкање уља бољи избор.

Иако је идеално уље мућкати 15 до 20 минута, добра вест је да ће и најмање мућкање уља донети предности, нарочито ако то постане свакодневна навика. Препоручују да не заборавите на прање зуба и коришћење зубног конца.

Шта кажу холистички лекари?

Прочитајте још:  Светска несташица сунцокретовог уља



Они су такође поборници мућкања уља. Верују да здравље усне дупље увелико одређује здравље целокупног организма, нарочито пробавног система.

Антимикробна својства уља делују чудесно, а уље ће се завући и у најуже просторе између зуба. Уље иза себе оставља лаган заштитни слој и спречава накупљање микроба. Такође, штити сјај. Kључно је да не четкате зубе након мућкања уља како не бисте уклонили заштитни слој.

На почетку ћете можда осећати осетљивост зубног меса. То је нормално јер уље извлачи токсине из зубног меса. Они ће бити осетљивији, али ће то проћи кроз неколико дана.

Шта кажу научници?

Научници имају другачије мишљење. Нема чврстих доказа да мућкање уља побољшава здравље усне дупље. Иако је једно истраживање показало да мућкање уља има позитивно деловање, требало би да знате да је у том истраживању учествовало тек 10 особа.

Током мућкања, које траје 15 до 20 минута, пљувачка де меша с уљем и делује као природни сапун. Управо из тог разлога осећате свежину и чистоћу након мућкања.

Научници препоручују да се и даље држите четкања зуба, коришћења зубног конца, флуора, здравих прехрамбених навика и редовног одласка стоматологу.



Шта кажу стоматолози?

Стоматолози истичу да неће наштетити, али да није спроведено довољно клиничких истраживања која би показала да мућкање уља значајније побољшава здравље усне дупље.

Досадашња истраживања показала су да је класично одржавање хигијене усне дупље (четкица и конац) и даље делотворније од мућкања уља. Све особе које мућкају уље, требало би да се запитају хоће ли радије изабрати мућкање од 20 минута или три минута класичног прања зуба. Сви знамо да је време драгоцено.

Прочитајте још:  Научници: Чак ни професионалне маске не штите од вируса!

Стоматолози, с друге стране, сматрају да би с времена на време било корисно промућкати уље у устима јер не постоје забележене негативне последице. Не могу да гарантују позитиван учинак, али могу да нема негативног. То значи да мућкањем уља нећете ништа изгубити, а можда ћете нешто добити.

Извор: Центар здравља



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *