Младим изданцима коприве против малокрвности

0
коприве

(Фото: Shutterstock)

Коприва се користи за лечење малокрвности, односно анемије, јер је богата корисним састојцима за побољшање крвне слике. Делотворна је и против шећерне болести, песка у бубрезима и у бешици, дијареје, едема, реуматских обољења, сужења крвних судова, екцема, главобоље, обољења јетре, жучи, слезине, желудачних грчева и чирева. Садржи беланчевине, угљене хидрате, масти, а од минерала калцијум, фосфор, гвожђе, магнезијум, витамине Ц, А, Б2, Б5, К, каротин, пантоненску киселину, лецитин, танин и богатији је извор витамина Ц и А од већине култивисаних биљака.

Код сакупљања коприве беру се вршни листови младих стабљика и одмах стављају да се суше у сенци, на што јачој промаји и уз често превртање. Листови су добро осушени ако су сачували свежу и здраву, природну зелену боју, а мрве се кад их протрљамо прстима. За дуже чување, ваља их запаковати и добро сабити у двослојне папирне кесе.

Чај од коприве

Пуна супена кашика, добро опране и ситно исецкане коприве прелије се са 250 милилитара кључале воде и остави да одстоји минут. Пије се млак у малим гутљајима.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Чај се припрема од целе биљке. У два литра воде сипају се три супене кашике уситњене коприве и то треба да одстоји од 10 до 12 сати. После тога, смеса се поклопљена кува пола сата. Када се охлади процеди се и пије, три пута дневно пре јела по једна шоља.

Чорба од коприве

Опрати и ситно исецкати пола килограма свеже коприве, убацити у лонац воде која ври и скувати. Затим оцедити и насећи као спанаћ. Направити лагану запршку од две кашике уља, кашике брашна и чешња белог лука, додати исечену коприву, мало све продинстати, па долити најпре хладну, а потом топлу воду.

Прочитајте још:  Ову "ЖЕНСKУ" БИЉKУ користе већ ВЕKОВИМА : Све је популарнија у балансираној исхрани, а благотворна је и за ПЛОДНОСТ и здравље

Оставити да кува извесно време, а потом додати две кашике зобених пахуљица. Промешати, пустити да проври и склонити са ватре. По жељи посолити и побиберити, а онда додати киселу павлаку или долити млеко. Тако спремљена чорба треба да одстоји десетак минута. Пре послуживања посути је сецканом мирођијом.

Руски травар



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *