У Србији ће пензију примати и они без дана радног стажа?

1

Пензионери (Фото: Depositphotos/NatashaFedorova)

Србија би требало да размишља о томе да људима старијим од 65 година који немају пензију обезбеди надокнаду за елементарне животне потребе.

Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић сматра да ако желимо да будемо хумано и одговорно друштво, о томе треба да размислимо, али и да би добра анализа која је за тако нешто неопходна вероватно показала да за то није потребан неки огроман износ средстава.

Хрватска и Северна Македонија су такву меру већ најавиле. У Хрватској би више од 50.000 оних који су навршили 65 година живота и немају ни дана радног стажа или су на радном месту провели мање од 15 година требало да почну да примају такозвану социјалну пензију. Она би била равна најмањој пензији, која износи близу 970 куна, односно 15.000 динара.

Житељи Северне Македоније неће морати да имају дана радног стажа у књижици, али да би добили социјалну пензију од 100 евра, морају имати 15 година живота у тој држави, под условом да немају властиту имовину и имовинска права од којих могу да се издржавају.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Има ли Србија економске снаге за такав подухват?

Готово 250.000 људи који имају више од 65 година нису на списку корисника Фонда пензијског и инвалидског осигурања (ПИО), односно живе без пензије.

Према последњем попису становништва, у 220.000 домаћинстава бар једна особа не прима пензију, док у око 18.000 домац́инстава пензију не ужива ниједна.

Савиц́ подсећа да земље такозване социјалне демократије, посебно скандинавске, имају изузетно добру социјалну политику и да сви људи, без обзира на то да ли су у пензији или не, имају примања која им подмирују основне животне потребе.

Прочитајте још:  ДИЈАЛОГ О РАЗАРАЊУ СРБА

Он напомиње и да је реч о привредно развијеним државама, за разлику од наше, али и напомиње да Србија треба да размотри какве су јој могућности и да сачини добру и детаљну анализу стања.

“Само негде треба наћи меру колики је то износ и којим људима то дати, што је можда чак и важније, јер ми смо једна од ретких земаља у Европи која нема социјалне карте. Треба направити добру анализу ко је то социјално угрожен, колико је таквих људи, колико би година то примали и колико то на годишњем нивоу подразумева издвајања из буџета Србије”, истиче саговорник Спутњика.



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “У Србији ће пензију примати и они без дана радног стажа?

  1. bez i jednog radnog dana imaju penzije gotovo sve zemlje,a australija ko god imao starost 65,ima pravo na penziju i to od 1200 dolara i toliko svi imaju,dali su bili hirurzi ili nikad nisu radili. pa cak koje imao velike plate pa zaradjivao ekstra ima imanja od kojih ima doprinosa nema pravo na penziju

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *