(Фото: Весна Веизовић / Васељенска ТВ)

Београд – Наредну годину могао би да обележи најављени почетак градње метроа, измештање Старог савског моста, али и укидање система наплате Бус-плус.

Град Београд је, наиме, пре неколико дана расписао тендер за израду Пројекта унапређења система за наплату карата и управљање возилима у јавном линијском превозу на територији престонице.

Циљ је, како стоји у тендерској документацији, “припрема будућих активности у циљу превођења постојећег система у будуће жељено стање без скоковитих промена и непредвиђених околности, односно довођење система у стање потпуне уређености и стабилности прихватљиво за Град Београд и потенцијалног будућег партнера”, преноси “Блиц”.




Подсећамо, систем Бус-плус је ступио на снагу 1. фебруара 2012. године, али је веома интересантно да, према тендерској документацији, уговор истиче већ у септембру 2020. пошто је десетогодишња сарадња Града Београда и конзорцијума на чијем се челу налази фирма “Апекс”, озваничена у септембру 2010, а у међувремену је освежена са чак шест анекса, од којих је последњи парафиран у септембру 2015.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Од првог дана Бус-плус је био на мети најразличитијих критика, оправданих али и неоправданих. Мора се признати да је те 2012. у историју послат један застарео и проблематичан систем који је био подложан разним махинацијама.

Приватни партнер је уложио опрему и софтвер вредне 12,15 милиона евра без ПДВ-а, а заузврат је добио право да, на основу уговора, сваког месеца инкасира 8,53 одсто прихода од продатих карата.

“Систем је испољио доста слабости, пре свега у погледу контроле путника и честих промена у тарифној политици, створила се општа атмосфера да куповина карте није обавезна, контрола је била отежана услед недостатака овлашћења и надлежности контролора, њиховог недовољног броја, неефикасног начина утуживања корисника…”, стоји између осталог у документу Града Београда.

Прочитајте још:  Власник Бус плуса и убудуће наплаћује карте, али под новим именом

Такође, као потенцијални проблеми означени су и “давање бесплатног превоза за лица старија од 65 година, укидање обавезне валидације за путнике са месечним картама…”.




Град Београд је, иначе, имао могућност да и пре истека, раскине уговор са “Апексом”. Иако је у једном тренутку то најављивао тадашњи градоначелник Синиша Мали, од тога се одустало, а један од разлога је била сума која је у том случају требало да се исплати приватном партнеру.

По слову уговора, Град Београд је 2016. могао да раскине уговор и откупи систем за 5,6 милиона евра, 2017. за 4,6 милиона, 2018. за 2,4 милиона, а у 2019. која је осма година експлоатације система за “само” милион евра. И то би сигурно било учињено да је постојало иоле квалитетно алтернативно решење.

Реално, Град Београд има неколико опција на столу: да продужи уговор са “Апексом”, да нађе новог оператера или да потпуно промени систем наплате карата у градском превозу.

Бус-плус је донео доста добрих ствари: уместо папирних добили смо модерне пластичне карте, на станицама су се појавили дисплеј екрани који показују када стижу возила, а то исто је могуће сазнати и путем бесплатне апликације или слањем СМС поруке.

Највећи проблем је што је приватник преузео и обавезу организовања контролора, а многима није било по вољи што им је сваког месеца припадало 8,53 одсто прихода од продатих карата.

Блиц



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *