Агенција за борбу против корупције препоручила смену Kркобабића

1

Милан Кркобабић (Фото: Принтскрипт)

Агенција за борбу против корупције препоручила је смену Милана Kркобабића са места министра без портфеља задуженог са јавна предузећа, јер је током вршења функције учествовао у доношењу одлуке Владе којом је његов син Стефан Kркобабић именован за в.д. директора ЈП Стара планина.
k8uRd
Kако се наводи у Решењу, министар о сукобу интереса који је имао у тој ситуацији није обавестио Агенцију, иако је по закону био дужан да то уради. На ово решење Милан Kркобабић има право жалбе.

Kако су открили новинари Инсајдера, на седници Владе Србије, одржаној 30. маја, Стефан Kркобабић је именован за в.д. директора Јавног предузећа за развој планинског туризма „Стара планина“. Kао логично се поставило питање могућег сукоба интереса, јер је његов отац Милан Kркобабић министар у Влади и то задужен за координацију рада јавних предузећа, објавио је “Инсајдер“.Након што је ова информација објављена у медијима, Агенција за борбу против корупције покренула је поступак против Милана Kркобабића. Kако се наводи у првостепеном решењу Агенције, он је, изјашњавајући о покренутом поступку, навео да је био присутан на седници Владе на којој се одлучивало о именовању његовог сина, као и да није било оправданих разлога за његово одсуство, што су, како је претходно навео, службена путовања, болест и слично.

Kркобабић: Закони у супротности

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Милан Kркобабић је истакао да у његовом министарству нема предвиђених места државног секретара, помоћника министра, односно заменика који би могли да га замене, па је био у обавези да присуствује и одлучује у наведеној ситуацији.

Kако би избегао санкције министар се позвао на супротности у законима, па је тако навео да су „Законом о Агенцији дерогиране норме Закона о Влади и Пословника о раду Владе“, јер је, како је рекао, с једне стране имао обавезу да присуствује седници, а са друге стране забрану истих, како не би дошло до повреде Закона о Агенцији.

Прочитајте још:  ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ РЕКЛИ СВОЈЕ : Прво бензин без акциза и ПДВ, па преговориМилан Kркобабић је на крају навео да је на поменутој седници дневни ред био обиман, да се гласало електронски о образложеном предлогу надлежне комисије, по „законито спроведеном поступку“, на који није могао да утиче, те „сматра да није угрозио јавни интерес и моли Агенцију да уважи његово становиште и ослободи га одговорности“.

Агенција, међутим, закључује да су аргументи Милана Kркобабића аргументи Милана Kркобабића нису од утицаја на доношење другачије одлуке у овој правној ствари. Такође је навела да поступак против њега није покренут јер је био на седници, већ зато што је учествовао у одлучивању о именовању Стефана Kркобабића на функцију директора.

Агенција: Kркобабић јавни интерес подредио приватном

Агенција за борбу против корупције је у првостепеном Решењу навела је Милан Kркобабић присуствовао седници и учествовао у раду и одлучивању на истој, па тако и у доношењу решења о именовању свог сина Стефана Kркобабића за в.д. директора ЈП Стара планина. Kако је наведно, закључено је да је Стефан Kркобабић у односу на Милана Kркобабића има својство повезаног лица.

„Ситуација у којој је министар Милан Kркобабић учествовао у доношењу решења на седници Владе којим је његов син Стефан Kркобабић именован за в.д. директора ЈП Стара планина представља сукоб интереса у смислу Закона о Агенцији за борбу против корупције, на који начин је јавни интерес подредио приватном и јавну функцију искористио за стицање користи за повезано лице, чиме је угрозио поверење грађана у савесно и одговорно вршење јавне функције, што је супротно одредбама Закона“, наводи се у Решењу Агенције.

Та институција наводи да поступак против Милана Kркобабића није покренут због тога што је присуствовао наведеној седници, већ што је учествовао у доношењу решења о именовању свог сина на јавну функцију.

Прочитајте још:  Дубравка Ђедовић: Потребно је завршити потпуну реорганизацију у Србијагасу.

Агенција такође демантује наводе министра да су закони о Агенцији за борби против корупције и Влади у супротности, на шта се позвао. Kако подсећа у Решењу, Закон о Влади предвиђа да члан Владе не може створити могућност сукоба јавног и приватног интереса, као и да је дужан да се повинује прописима којима се уређује сукоб интереса.

У том документу се подсећа да је Милан Kркобабић био дужан да избегне сукоб интереса, као и да је био дужан да о сукобу интереса који је у конкретној ситуацији имао писмено обавести Агенцију, што он није учинио.

„Министар је био је дужан да се изузме из поступка доношења одлуке о именовању свог сина Стефана Kркобабића на место директора ЈП Стара планина. Морао је да обавести Агенцију о сумњи у постојање сукоба интереса, коју је свакако морао да има када је гласао да његов син буде директор ЈП Стара планина, нарочито у ситуацији што је као министар задужен да прати рад јавних предузећа“, наводи се у Решењу Агенције у коме се истиче да Закон о Агенцији не дерогира Закон о Влади, нити су та два закона у супротности.

Инсајдер,Н1За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Агенција за борбу против корупције препоручила смену Kркобабића

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *