Вучић и Мило другарски: Не мешај се! Нећу да се мешам!

Мило Ђукановић (Фото: EPA-EFE/ MALTON DIBRA)

„Разговарао сам с Вучићем, закон се не повлачи“

Црногорски председник Мило Ђукановић рекао је у среду да је пријатељски разговарао са председником Србије Александром Вучићем.

Он му је, како каже, појаснио неке недоумице поводом предлога Закона о слободи вероисповести, али да закон неће бити повучен.

Ђукановић је рекао да се на том документу ради од 2014. године и да нису никога заобишли у процедури, а да ће, уколико благовремено буду поднети амадмани на тај закон, они бити размотрени, преносе „Вијести“.Он је навео да је са председником Србије, Александром Вучићем разговарао, између осталог и о овом питању и да су о томе разменили мишљења.

Ђукановић је навео да је то био пријатељски разговор у којем је, како је казао, појаснио Вучићу неке недоумице.

Kазао је и да је Црногорска православна црква старија од савремене Црне Горе и да постоји од раног XВ века.

„Немам право да се мешам“

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да има различито мишљење од црногорског председника по питању Закона о слободи вероисповести у Црној Гори.

Али, како каже, то се догађа у земљи у којој је Ђукановић председник, због чега он нема права да се меша.

„Ми немамо права да се мешамо, свакако не на директан начин. Ја сам Ђукановићу изнео моју бригу, он ствари посматра другачије. Наш поглед на доношење тог закона је различит, али се то дешава у земљи у којој је он председник. Морам да поштујем права друге државе, а моје је да покажем и бригу према опстанку српског народа и цркве“, рекао је Ђукановић у Врднику.Објашњавајући свој став о Црногорској православној цркви (ЦПЦ), на шта је реаговао и митрополит црногорско-приморски Амфилохије, Вучић је рекао да је ЦПЦ постојала и пре 2006. године, као невладина организација или политичка организација, а да је јасно да је Српска православна црква једина канонски призната православна црква.

„А Амфилохију нећу ништа да одговарам, а имао би шта да кажем и око Kосова и око тога кога је он подржавао. Имали смо погром 2004. године и проглашење независности Kосова 2008. године, а да ништа нисмо предузели. А сада имамо 17 отпризнавања. Па ако је та политика раније била боља – хвала му на томе. Ако је боља политика која је однела Црну Гору од заједничке државе, ја немам ништа против“, рекао је Вучић.

Он је додао да Амфилохију неће одговарати увредама на увреде, јер то њему не приличи и не жели додатно да дели народ у Црној Гори.

АгенцијеПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.