Православци губе веру у Путина?

0

(фото: дпа)

Руски патријарх Кирил је, приликом почетка Путиновог трећег председничког мандата 2012, окарактерисао његову владавину као „чудо божје“.

Патријархови коментари су, према схватању критичара, представљали очигледну илустрацију ерозије раздвајања цркве и државе. Током наредних година Путин, који је изражавао дубока верска уверења, постао је ултраконзервативац истичући себе као заштитника хришћанских вредности.

Премотајмо до 2019. Руска православна црква и даље истиче своју подршку носиоцима власти у тој земљи, али односи Кремља са обичним верницима, главном Путиновом гласачком групом, сад су се пореметили, наводи Политико.

Не само да је много православаца учествовало у продемократским протестима током ове године, него су наводили веру као разлог. Насилно гушење демонстрација у Москви, где је опозиционим политичарима забрањено да учествују у градским изборима, представљало је преломни тренутак за многе.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Прикључила сам се протестима због својих религиозних убеђења. Исус Христ је рекао да волимо ближњег свог као што он воли нас, а умро је на крсту због нас. Не можете бити равнодушни када видите неправедне одлуке судова и да људи пате – рекла је Елена Моргунова из Москве.

У септембру су православни свештеници потписали отворено писмо у којем се осуђују репресивна суђења за више од 20 особа које су учествовале у протестима. Шест демонстраната је и даље иза решетака док је њих осам осуђено на затворске казне до пет година.

„Апелујемо на оне који поседују судску моћ и раде у органима реда наше земље. Многи од вас су крштени у православној цркви и сматрају да су верници. Суђења не би требало да буду репресивна и употреба силе не треба да се изводи уз неоправдану окрутност“, наводи се у писму које је потписало 200 свештеника.

Прочитајте још:  Нови региони ће ући у Русију унутар граница у тренутку њиховог формирања



Вероватно најупечатљивији симбол опадања Путинове подршке међу верницима јесте преобраћање Дмитирја Тсорионова, некадашњег лидера Божје воље, бивше радикалне православне групе која се физички обрачунавала с либералним активистима.

Тсорионов, који је представљао пример ултраконзервативног православног активисте, радио је у спрези с кључним људима цркве, укључујући Всеволда Чаплина, бившег портпарола патријарха Кирила. Данас Тсорионов, који је у вези са чланицом Пуси рајота, чешће се среће на опозиционим протестима и скуповима за уклањање успомена из совјетске ере с руских улица.



Б92

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *