Једина воденица на Рачи, на ушћу у Дрину: Совија (79) из Бајине Баште 60 година меље жито

0
(Фото: PRINTSCREEN RTS)

Од некада петнаестак воденица на Рачи на ушћу у Дрину, остала је само једна – воденица поточара породице Марковић. У њој 79-годишња Совија Марковић из Бајине Баште, готово шест деценија меље жито и узима ујам.

У воденицу је први пут ушла са двадесетак година и у њој, као једином радном месту, остала до данас.

„Ја сам се удала за мог мужа Радишу и кад сам дошла ступила сам да радим. Имало је овде да се запосли и у Црни врх и конфекцију и ваздан, али нешто ме је вукло овде и ја сам остала у воденици“, каже Совија Марковић.

Осим у време поплава, воденица и воденичарка, раде готово без дана паузе.„Одсвакле стиже, из Босне, из Србије, одозго од Љубовије, с Таре, Јагоштице, одсвакле су дотеривали. Било је потешко, али ја сам то волела и ето“, прича бака воденичарка.

„Ја сам рођен у Перућцу, ал’ долазим ту стално, пошто су горе биле две воденице, али то је сад прошлост, више не постоје“, каже Милан Јањић, купац.

Једина воденица на Рачи, на ушћу у Дрину: Совија (79) из Бајине Баште 60 година меље жито

Пшеницу, кукуруз, хељду, раж, Совија најчешће меље за ујам.

„Неком узмемо ујам, ко ‘оће, а ко неће он плати. Ујам од сто – десет. Од 100 килограма узмемо 10 килограма“, каже Совија.

Уз кратку паузу до пролећа, али све док је, како каже, „на ногама“, Совија ће радити, млети жито, и чекати ћерку и зета да је, нада се, ипак ускоро замене.

РТСПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.