Са швајцарском формулом пензије ни пола просечне зараде

0

(Фото: В. Веизовић / Васељенска ТВ)

Иако су пензионери поздравили дуго најављивано доношење формуле за усклађивање пензија како би после четири године коначно могли да знају када ће им се и за колико увећавати пензије, незадовољни су што у измењени Закон о ПИО није унета и заштитна клаузула на којој су инсиситрали. Односно, зашто су надлежни пренебегли чињеницу да у закон унесеу одредбу која би спречила да просечна пензија у просечној заради падне испод 50 одсто. Што је с овом швајцарском формулом то сасвим извесно.

То што је, међутим, овај предлог случајно или намерно изостављен из предлога закона, не занчи да ће пензионери престати да инсистирају да се он пре или касније унесе, каже Ђуро Перић, бивши председник Савеза пензионера Србије.

Он истиче да ће то ово питање убудуће бити једно од главних које ће ПУПС постављати и пре и после избора и гледати како да га реши с својим коалиционим партнерима, јер ће без тог заштитног механизма пензије наствити и даље да падају. И сада су већ испод 50 одсто од просечне зараде.




Милан Ненадић, председник Савеза пензионера Војводине, каже да је ово била једна од важних одредби која је требало да уђе у Закон о ПИО, како се пензије не би додатно обезвређивале. Што ће се посебно исказати када дође до значајнијег раста зарада.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

-Зато ће пензионери и убудуће инсиситирати да се ово питање реши како би се ова вишемилионска популација заштитила. Ранијих година је важило правило да уколико пензије падну испод 60 одсто од просечне зараде да се аутоматски иде на ванредно усклађивање. Сада је тражено мање од тога, каже он.

Прочитајте још:  Линта: Хрватска води специјални рат против крајишких Срба

На питање да ли ће се најновије повећање зарада у јавном сектору од око 9,6 одсто у просеку, одразити на пад учешћа пензија у просечној заради,  он каже да неће у 2020. али у 2021. хоће.

Остало је и да се влада изјасни на који ће начин вратити све умањене пензије у протекле четири године за око 700.000 оштећених пензионера. Јер то питање пре или касније мора да се реши. Наиме, влади је понуђено да сама каже и изабере начин како да врати дуг, а све у складу с  финансијским могућностима, каже Ненадић.




С друге стране, Јован Тамбурић, председник Удружење синдиката војних пензионера Србије, каже да  ће усклађивање пензија у 2020. години бити извршено са јануарском пензијом која се исплаћује у фебруару 2020. године. И то тако што ће пензије бити усклађене са половином раста цена и половином  раста зарада у односу периода од јуна 2018. године до јуна 2019. године и периода јуни 2017 до јун 2017. године. На тај начи раст цена и зарада у другој половини 2019. године неће бити урачунат у формулу за усклађивање пензија у 2020. године већ тек у 2021. години, што опет значи да ће пензионери бити оштећени, каже Тамбурић.

Он додаје да примене усвојеног модела усклађивања пензија и од стране економских стручњака указују на њихово даље смањивање у односу ан просечну зараду.  Истовремено постоји и пасност од смањивања реалне вредности пензија  у ситуацијама у којима би раст цена односно инфлације био већи од раста зарада, закључује он.

 Јасна Петровић-Стојановић / Политика

Прочитајте још:  Павић: Да ли је Србија коначно нашла своју црвену линију за КиМ?



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *